Διεθνή

Ουκρανία: Ο λόγος που οι ΗΠΑ δεν επέβαλλαν κυρώσεις στο ουράνιο

Ουκρανία: Ο λόγος που οι ΗΠΑ δεν επέβαλλαν κυρώσεις στο ουράνιο

Πηγή Φωτογραφίας: mining.com

Ουκρανία: H Δύση έχει επιβάλλει κυρώσεις σε όλα τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα εκτός από ένα, το ουράνιο.

Την πρώτη βδομάδα της έναρξης της εισβολής στην Ουκρανία, η Δύση επέβαλλε κυρώσεις. Οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις στην εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία. Αυτό περιελάμβανε αργό πετρέλαιο, πετρέλαιο, καύσιμα πετρελαίου, λάδια και προϊόντα απόσταξης τους, υγροποιημένο φυσικό αέριο, άνθρακα και προϊόντα άνθρακα.

Επιπλέον, σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ απαγορεύτηκε να κάνουν οποιαδήποτε νέα επένδυση στον ενεργειακό τομέα στη Ρωσία. Ωστόσο, ο αποκλεισμός του ουρανίου στον κατάλογο των απαγορευμένων εισαγωγών από τη Ρωσία έχει οδηγήσει σε σημαντικές εικασίες.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση Μπάιντεν

Το Ουράνιο χρησιμοποιείται ευρέως ως καύσιμο σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και βοηθά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία είναι η κύρια υπηρεσία του Ομοσπονδιακού Στατιστικού Συστήματος των ΗΠΑ, οι ιδιοκτήτες και οι χειριστές των αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ αγόρασαν 48,9 εκατομμύρια λίβρες ουρανίου το 2020. Η απροθυμία των ΗΠΑ να απαγορεύσουν την εισαγωγή ουρανίου πιθανώς συνδέεται με Το γεγονός ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν αντιπροσώπευαν το 16%, το 22% και το 8% των αγορών ουρανίου της χώρας το 2020.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, η Ρωσία ήταν ο 7ος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου παγκοσμίως έχοντας παρήγαγε 2846 τόνους ουρανίου την ίδια χρονιά. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ δεν παράγουν ούτε επεξεργάζονται ουράνιο επί του παρόντος, παρόλο που το Τέξας και το Ουαϊόμινγκ έχουν μεγάλα αποθέματα αυτού του μετάλλου. Ενώ η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν επίσης μεγάλα κοιτάσματα ουρανίου, οι ρωσικές προμήθειες είναι φθηνότερες, διευκολύνοντας έτσι τις χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ άσκησε επίσης πιέσεις στον Λευκό Οίκο για να επιτρέψει την εισαγωγή ουρανίου λόγω της εξάρτησης από τη Ρωσία. Είναι ενδιαφέρον ότι η παραγωγή ουρανίου στη Ρωσία ελέγχεται από τη Rosatom, μια κρατική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2007.

Υπό απειλή οι παγκόσμιες προμήθειες ουρανίου

Με τις παγκόσμιες προμήθειες εμπλουτισμένου ουρανίου να βρίσκονται υπό απειλή, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ψάχνουν λύσεις. Η Κάθριν Χαφ, σύμβουλος της Αμερικανίδας υπουργού Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, μιλώντας στην Επιτροπή Ενέργειας της Γερουσίας ανέφερε: «Πρέπει να αναπτύξουμε ικανότητες για μια Δυτική εναλλακτική από τη ρωσική αγορά ουρανίου, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας εμπλουτισμού».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, το πρόγραμμα πυρηνικής παραγωγής της χώρας εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε παρακμή. «Όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε την πυρηνική ενέργεια. Δεν μπορούμε να πετύχουμε τους ενεργειακούς και κλιματικού μας στόχους χωρίς αυτήν», τόνισε ο γερουσιαστής.

Ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν 93 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία, οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνω των 40 ετών. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας χρηματοδοτεί 10 έργα για την κατασκευή προηγμένων αντιδραστήρων, συμπεριλαμβανομένων δύο project που θα είναι έτοιμα να αναπτυχθούν έως το 2028: Tο X-energy στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και το TerraPower στο Ουαϊόμινγκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόγραμμα είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2035. Έτσι (έστω και «σιωπηρά») το ουράνιο καθίσταται ως το βασικό εργαλείο στις οποιεσδήποτε μελλοντικές φιλοδοξίες για την επίτευξη των ESG στόχων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments