Ελλάδα

ΣτΕ: Σε προστασία από κυβερνοεπιθέσεις πρέπει να ενταχθούν τα δικαστήρια

ΣτΕ: Σε προστασία από κυβερνοεπιθέσεις πρέπει να ενταχθούν τα δικαστήρια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το ΣτΕ, έκρινε κατ΄ αρχάς, νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με την υπ΄ αριθμ. 27/2022 γνωμοδότησή του.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά την επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις στον οργανισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), επισημαίνει ότι τα δικαστήρια και οι γραμματείες τους έμειναν εκτός προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις.

Αναλυτικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στον οργανισμό της ΕΥΠ, οι οποίες, μεταξύ των άλλων, αφορούν τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας του «Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας» και της διεύθυνσης Κυβερνοχώρου.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ η διεύθυνση Κυβερνοχώρου είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων (εθνικό CERT) εντός του εθνικού πλέγματος Κυβερνοασφαλείας για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των δημοσιών φορέων, όπως είναι η Προεδρία της Κυβέρνησης, τα υπουργεία (εκτός της Εθνικής Άμυνας), οι εποπτευόμενοι φορείς των υπουργείων, κλπ.

Το ΣτΕ, έκρινε κατ΄ αρχάς, νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με την υπ΄ αριθμ. 27/2022 γνωμοδότησή του, αλλά αναφέρει ότι στους φορείς οι οποίοι υποστηρίζονται από την διεύθυνση κυβερνοχώρου της ΕΥΠ, δεν περιλαμβάνονται τα δικαστήρια και οι γραμματείες τους.

Και προσθέτει το ΣτΕ ότι πρέπει να ενταχθεί στην αντιμέτωπη ηλεκτρονικών επιθέσεων η «Δικαιοσύνη» και γενικά η «δικαστική λειτουργία», καθώς αποτελούν «κρίσιμο τομέα κυβερνοασφάλειας».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments