Focus

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Μουράτοφ δημοπρατεί το βραβείο Νόμπελ για να στηρίξει τον Ουκρανικό λαό

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Μουράτοφ δημοπρατεί το βραβείο Νόμπελ για να στηρίξει τον Ουκρανικό λαό

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ αποφάσισε να προβεί σε μια πράξη υψηλού συμβολισμού, δωρίζοντας ουσιαστικά το Νόμπελ Ειρήνης που του απενεμέθη πέρυσι σε θύματα της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Ο αρχισυντάκτης της Novaya Gazeta, Ντμίτρι Μουράτοφ και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να δημοπρατήσουν το μετάλλιο του Νόμπελ Ειρήνης και να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες. «Η Novaya Gazeta και εγώ αποφασίσαμε να παραδώσουμε το μετάλλιο μου για το Νόμπελ Ειρήνης 2021 στο Ίδρυμα Βοήθειας για Ουκρανούς πρόσφυγες».

«Θα ήθελα να ακούσω», πρόσθεσε ο Μουράτωφ στην επίσημη ιστοσελίδα της εφημερίδας, «από τους οίκους δημοπρασιών που θα διαθέσουν προς πώληση αυτό το παγκοσμίου φήμης βραβείο». Στην παρούσα κατάσταση, το ειδησεογραφικό πρακτορείο θέλει «να μοιραστεί με φιλήσυχους πρόσφυγες, τραυματίες και άρρωστα παιδιά που χρήζουν επείγουσας θεραπείας κάτι που αγαπάτε και έχει αξία για τους άλλους».  Ως εκ τούτου, αυτή η απόφαση, είπε.

Το βραβείο που του απονεμήθηκε το μοιράστηκε με την Maria Ressa

Ο Μουράτοφ είναι ο πρώτος Ρώσος δημοσιογράφος που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και ο πρώτος Ρώσος πολίτης που τιμήθηκε με αυτό το βραβείο.  Μοιράστηκε το βραβείο με την Φιλιππινέζα δημοσιογράφο Maria Ressa, στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης, που έλαβε χώρα στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου 2021, «για τις προσπάθειές τους να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη», σύμφωνα με τη νορβηγική επιτροπή απονομής των βραβείων Νόμπελ.

Το μετάλλιο είναι κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσό και ασήμι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments