Οικονομία

Τράπεζες: Εντείνεται η συζήτηση για επερχόμενη τραπεζική κρίση

Τράπεζες: Εντείνεται η συζήτηση για επερχόμενη τραπεζική κρίση

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Τράπεζες: Κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο συζητούν το ενδεχόμενο μίας νέας μεγάλης τραπεζικής κρίσης.

Η μεγάλη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση επαναφέρει τις συζητήσεις για μία μεγάλη κρίση στις τράπεζες. Από την άλλη αυξάνονται οι συζητήσεις για επιστροφή δανείων 10 δις που έχουν εξυγιανθεί στις ελληνικές τράπεζες.

Εντείνεται η συζήτηση στους τραπεζικούς κύκλους για το αν η αντιστροφή της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μία επερχόμενη τραπεζική κρίση.

Person putting Euro coin into piggy bank

Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες

Κεντρικοί τραπεζίτες και οικονομολόγοι λένε ότι η αντιστροφή αυτή δεν μπορεί να εκληφθεί ως προειδοποίηση επερχόμενης κρίσης.  Από την άλλη, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών με ένα working paper (21/3/2022) των Boris Hoffman και Dora Xia, να θέσει ερωτηματικά για την σχέση αξιοπιστίας μεταξύ κεντρικών τραπεζών και αγορών.

Όπως επισημαίνει το κείμενο, όσον αφορά την αξιοπιστία του forward guidance στο θέμα της επιτοκιακής πολιτικής, «βρήκαμε ότι οι προβολές των κεντρικών τραπεζών είναι προβλέψιμες και αξιόπιστες, αλλά σε… περιορισμένα επίπεδα». Οι προβλέψεις των αγορών για τα επικείμενα βήματα όσον αφορά στα επιτόκια είναι δυνατές, «αλλά… μακριά από το να είναι πλήρως προβλέψιμα».

Βέβαια το working paper σημειώνει ότι οι προβολές των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια «δεν είναι περιττές» καθώς επηρεάζουν τις προβλέψεις των αγορών. Όμως ακόμα και η λεκτική επιλογή που χρησιμοποιείται με την έκφραση «δεν είναι περιττές», υπονοεί το εύρος της αμφισβήτησης που υποβόσκει στις αγορές. Μένει να αποδειχθεί αν για άλλη μία φορά θα επαναληφθεί το «λάθος» του Μπεν Μπερνάνκι, σε ένα εξαιρετικά ασταθές και επιβαρυμένο από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο διεθνές περιβάλλον.

Η επιστροφή των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες

Έντονη κινητικότητα και συζητήσεις μεταξύ εταιρειών διαχείρισης – τραπεζών και ΤτΕ, αναπτύσσονται ενόψει της δεύτερης και κρίσιμης φάσης της επίλυσης του ιδιωτικού χρέους που αφορά στην έξοδο των κόκκινων δανείων και από την πραγματική οικονομία, μετά την έξοδό τους από τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πρώην κόκκινα δάνεια 10 – 12,5 δισ. ευρώ έχουν εξυγιανθεί και θα μπορούσαν να επιστρέψουν πίσω στις τράπεζες ως υγιή και ικανά να λάβουν νέα χρηματοδότηση. Το ποσό των πρασινισμένων δανείων αντιστοιχεί στο 20% – 25% τιτλοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, τις οποίες είχαν μεταβιβάσει οι τράπεζες στις εταιρείες διαχείρισης. Η επιτυχής διαχείριση αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να αποδώσει πίσω στις τράπεζες υγιείς δανειολήπτες, επανεντάσσοντάς τους στο τραπεζικό σύστημα, προς όφελος τόσο των ίδιων, όσο και των τραπεζών που με τον τρόπο αυτό θα ανακτήσουν κομμάτια της πελατείας που έχασαν με τα κόκκινα δάνεια της κρίσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments