Πολιτική

Metro Analysis: Σαφές προβάδισμα Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας

Metro Analysis: Σαφές προβάδισμα Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr για τα πολυεπίπεδα ευρήματα της πανελλαδικής σφυγμομέτρησης που διενεργήθηκε από την Metron Analysis.

     Σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο, που παρουσιάσθηκε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega Channel, η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει υψηλών ποσοστών δημοφιλίας έναντι του Αλέξη Τσίπρακαι τα ζητήματα της ακρίβειας και του πολέμου απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη.

Σημαντικά είναι τα πολυεπίπεδα ευρήματα της πανελλαδικής σφυγμομέτρησης, όπως αυτή παρουσιάστηκε χθες βράδυ. Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε από την MetronAnalysis από τις 16 έως τις 21 Μαρτίου σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.304 ατόμων.

           Πολιτικοί και πολιτικό σύστημα

Η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Η διαφορά αυτή είναι στο 7,6%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου των ερωτηθέντων 27%, τον ΣΥΡΙΖΑ 19,4%, το Κίνημα Αλλαγής 13,2%. Ακολουθούν το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 4,7%, το ΜέΡΑ25 2,5%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 2,3%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται λίγο πάνω από το 9% (9,1%).

Το «δυνατό χαρτί» του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να είναι, σύμφωνα πάντα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο ερώτημα σχετικά με την πρωθυπουργική καταλληλότητα ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει ακριβώς το διπλάσιο ποσοστό από τον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρώτο να κινείται στο 30% και τον δεύτερο στο 15%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται τρίτος με μόλις 8%.

Οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό είναι 35% και οι αρνητικές στο 58%. Για τον κ. Τσίπρα οι θετικές γνώμες είναι 18% και οι αρνητικές στο 73%.

            Οικονομία και ακρίβεια

Αξιοσημείωτη είναι η στροφή των πολιτών προς τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, ο κορωνοιός βρίσκεται στην τέταρτη θέση με μόλις 6%, σε αντίθεση προς την οικονομία και την ακρίβεια, που συγκεντρώνουν 3% και 29% αντίστοιχα. Η αξιολόγηση της οικονομίας από τους πολίτες ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας αρχίζει να καταγράφεται από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, προσπερνώντας οριστικά, από ό,τι φαίνεται, την τρέχουσα πανδημική κρίση.

Ωστόσο, οι πολίτες εμφανίζονται να αποδίδουν ξεχωριστή σημασία στα διεθνή πράγματα και τις διεθνείς εξελίξεις ως προς το ζήτημα των αιτίων της ακρίβειας.

Ιδιαίτερα, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αναφορικά με το «ποιος ευθύνεται για την αύξηση των τιμών». 56% των ερωτηθέντων απέδωσαν την ακρίβεια στις διεθνείς εξελίξεις και το 41% εξ αυτών υποστήριξαν ότι πρόκειται για κυβερνητική ευθύνη.

Φαίνεται, λοιπόν, με βάση τα παραπάνω ερευνητικά πορίσματα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να καρπωθεί εκλογικά την ανησυχία των πολιτών για τα ζητήματα της ακρίβειας και της οικονομίας. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι οι σχετικοί τόνοι από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ανεβεί ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον Αλέξη Τσίπρα οι θετικές γνώμες δεν υπερβαίνουν το 18%, σε αντίθεση προς τις αρνητικές γνώμες που φθάνουν στο 73% των πολιτών, τη στιγμή μάλιστα που μαίνονται οι στρατιωτικές επεμβάσεις των Ρώσων στην Ουκρανία με συνέπεια την αύξηση των τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments