Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες – Οι “27” κατέληξαν σε συμφωνία

Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες – Οι “27” κατέληξαν σε συμφωνία
Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και βρέθηκε συμβιβασμός για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και βρέθηκε συμβιβασμός για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Tο κείμενο της Συνόδου επιτρέπει στις χώρες να ειδοποιούν την Κομισιόν αν θέλουν να πάρουν μέτρα που θα πηγαίνουν κόντρα στους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι προσωρινά και να μην υπονομεύουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ  για να μην διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ παραγωγών διαφορετικών χωρών.

Αντιπαράθεση ανάμεσα στα μέλη

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν χωρισμένα σε τρία στρατόπεδα. Σε αυτά που ζητούσαν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στα κράτη – μέλη που ζητούσαν ταχύτερες και μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε αυτά που να επιβραδύνουν τα περιβαλλοντικά μέτρα επειδή αυξάνουν το κόστος των καταναλωτών. Στο πρώτο στρατόπεδο βρίσκονται κράτη – μέλη όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, στο δεύτερο η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Εσθονία και στο τρίτο η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

Γιατί αποχώρησε εκνευρισμένος ο Ισπανός πρωθυπουργός

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα, για να «καθαρίσει», όπως είπε, το μυαλό του. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το» είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ.

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.

«Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που υπήρξαν σήμερα καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα τα οποία είναι ικανοποιητικά, τα οποία θα τα λάβουν υπόψιν τους και οι αγορές», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Κάποιες χώρες που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη δύση με το θέμα των κυρώσεων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν την αποτελεσματικότητας τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments