Άποψη

Πάροχοι ενέργειας: Ραγδαίες εξελίξεις και πρόστιμα

Πάροχοι ενέργειας: Ραγδαίες εξελίξεις και πρόστιμα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Πάροχοι ενέργειας: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις εξελίξεις που δρομολογούνται στον τομέα της ενέργειας.

Μια από τις μεγαλύτερες έρευνες στην ελληνική επιχειρηματική αγορά, φαίνεται πως φθάνει στο τέλος της. Μια συγκεκριμένη ομάδα σοβαρών υπαλλήλων της ΡΑΕ, σε κλειστούς απαγορευμένος για ελεύθερη είσοδο, εργάζεται νυχθημερόν προκειμένου να ξεδιαλύνει το μυστήριο των υπερκερδών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι «αδιάφθοροι της ΡΑΕ», έχουν φτάσει στο σημείο να εξετάζουν κάθε λογαριασμό καταναλωτή ξεχωριστά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποκαλύψεις θα είναι συγκλονιστικές ενώ τα πρόστιμα που θα πέσουν θα προκαλέσουν σοκ στο χώρο της ενέργειας.

Αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες ο μόνος κερδισμένος θα είναι το ελληνικό δημόσιο και φυσικά οι καταναλωτές. Θα εξυγιανθεί ο κλάδος και οι πολίτες θα πάρουν απάντηση στο ερώτημα που πλανάται: με ποιο τρόπο κερδίζουν που βάζουν τόσο μεγάλες εκπτώσεις; Αν μια εταιρεία κλείσει, οι καταναλωτές θα πληρώσουν πρόστιμα; Πως προστατεύεται ο καταναλωτής;…

Αυτό που κάνουν είναι να εξετάζουν τη διαφορά που παρουσιάζεται από το μεταβλητό κόστος και τη τιμή της εκκαθάρισης και αν αυτή η διαφορά μετακυλίεται στο καταναλωτή.

Αξίζει να σημειωθεί πως επί του παρόντος και κυρίως τους τελευταίους μήνες, τα «υπερκέρδη», αποκομίζονται από τρεις πηγές: τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το Λιγνίτη και το νερό. Άρα στο αν μία εταιρεία είχε υπερκέρδη θα διαπιστωθεί με τη σύγκριση προηγούμενων ετών και φυσικά στο αν αυτά πέρασαν στην κατανάλωση.

Σημειωτέον, επίσης, πως αυτή τη περίοδο τα μεγάλα κέρδη και στην ευρωπαϊκή αγορά παρουσιάζονται στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Έτσι, για παράδειγμα, τα πυρηνικά, λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά, εμφανίζονται με μεγάλα κέρδη καθώς αποζημιώνονται στο χαμηλό τους κόστος με ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Η κατάσταση στο χώρο της ενέργειας έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Οι ισχυροί επενδυτές του κλάδου έχουν ήδη καταγγείλει σύμφωνα με πληροφορίες μικρότερες εταιρίες που δίνουν τεράστιες εκπτώσεις και έχουν φτάσει στο σημείο να μη πληρώνουν ούτε τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Φαινόμενα απάτης σημειώνονται και στον ευρύτερο κλάδο. Θρυλείται πως έξι διαγωνισμούς του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) είχαν νοθεύσει συγκεκριμένες εταιρίες με ένα σκεπτικό αλά ιταλικής μαφίας.

Αυτό προκύπτει από σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία επέβαλε στις τέσσερις εμπλεκόμενες εταιρείες πρόστιμα συνολικού ύψους 316.798 ευρώ. Οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στην προμήθεια εμποτισμένων ξύλινων στύλων, τραβερσών. Είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους για τα πάντα: για τον καθορισμό τιμών και ποσοτήτων,  διαμόρφωναν τις τιμές ανάλογα με τη περιοχή, επέλεγαν περιοχές και τις μοίραζαν μεταξύ τους. Οι διαγωνισμοί, κατ’ αυτό το τρόπο ήταν απολύτως ελεγχόμενοι και το αποτέλεσμα τους, δεδομένο που πήγαινε κάθε φορά σε συγκεκριμένα χέρια.  Το πρόστιμο είναι σχετικά μικρό, αφού από μόνες τους οι εταιρείες προσήλθαν στη διαδικασία διευθέτησης και παραιτήθηκαν από ένδικα μέσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments