Διεθνή

Αμπράμοβιτς: Νέο επεισόδιο στο θρίλερ δηλητηρίασής του – Τι λένε οι Αμερικανοί

Αμπράμοβιτς: Νέο επεισόδιο στο θρίλερ δηλητηρίασής του  – Τι λένε οι Αμερικανοί

Πηγή Φωτογραφίας: football365

Οι Αμερικανοί δίνουν μία άλλη τελείως διαφορετική εκδοχή,αποδίδοντας τα συμπτώματα σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κι όχι σε δηλητηριάση

Σε κατασκοπευτικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος μαζί με Ουκρανούς διαπραγματευτές, εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Οι πληροφορίες περιγράφουν πως τα συμπτώματα ήταν, μεταξύ άλλων, κόκκινα μάτια, συνεχή και επίπονη δακρύρροια, καθώς και «ξεφλούδισμα» στο δέρμα του προσώπου και των χεριών.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Κίεβο στις αρχές του μήνα, ενώ το επιβεβαίωσε κι ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς.

Η αμερικανική “διάψευση” και ο παράγοντας “περιβάλλον”

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι το πρόβλημα οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση». Ο ίδιος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο δημοσιογράφος για θέματα ασφαλείας του BBC Φρανκ Γκάρτνερ χαρακτήρισε τη δήλωση «περίεργη».

«Κανείς άλλος δεν επηρεάστηκε από αυτά τα πολύ σοβαρά ιατρικά προβλήματα που η ομάδα του ερευνητικού ιστότοπου Bellingcat συμπέρανε ότι ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης χρήσης χημικού παράγοντα».

«Δεν θα ήταν καθόλου περίεργο το γεγονός οι ΗΠΑ να ήθελαν να υποβαθμίσουν τις υποδείξεις ότι οποιοσδήποτε – ειδικά η Ρωσία – είχε χρησιμοποιήσει χημικό όπλο στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα μπορούσε να τις ωθήσει σε αντίποινα» επισήμανε.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Δύσης, που εξέτασαν το περιστατικό, είναι ακόμη δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης προερχόμενης από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Επίσης ο Guardian αναφέρει πως ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε σε άτυπες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα. Μαζί βρισκόταν και ο Ουκρανός βουλευτής Rustem Umerov και στη συνέχεια αποχώρησαν από την Ουκρανία με προορισμό την Πολωνία, ενώ κατέληξαν στην Κωνσταντινούπολη όπου εκεί έλαβαν ιατρική περίθαλψη. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι νωρίτερα οι τρεις άνδρες είχαν : «είχαν καταναλώσει μόνο σοκολάτα και νερό τις ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ένα τέταρτο μέλος που τα κατανάλωσε επίσης δεν παρουσίασε συμπτώματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments