Διεθνή

Ρωσία – Ουκρανία: Xαμηλές προσδοκίες για το «ραντεβού» στην Τουρκία

Ρωσία – Ουκρανία: Xαμηλές προσδοκίες για το «ραντεβού» στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: e-ir.info

Με τις μάχες να μαίνονται σε πόλεις "κλειδιά" της Ουκρανίας, τη Μαριούπολη να βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, οι προσδοκίες για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που καθυστέρησαν μια μέρα, στην Τουρκία, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές

Αναβολή για αύριο Τρίτη στις10 το πρωί πήραν, οι προγραμματισμένες για σήμερα τριήμερες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, που θα διεξαχθούν στην Τουρκία,με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει ότι είναι σημαντικό να διεξαχθούν τετ α τετ παρά την απουσία προόδου μέχρι τώρα και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει σε μήνυμά του έτοιμος για συμφωνία που θα προβλέπει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του. Διευκρίνισε ωστόσο θα θέσει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα.

Υπό ρωσικό έλεγχο η Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, μαίνεται για 33η ημέρα ο πόλεμος με Κίεβο, Ρίβνε και Χάρκοβο να δέχονται νέα αεροπορικά πλήγματα και τη Μαριούπολη να βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» όπως δήλωσε ο δήμαρχος.

«Δεν είναι όλα στο χέρι μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» τόνισε, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Ο ίδιος νωρίτερα είχε πει ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση, στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση, πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφερε ανώτερη Ουκρανή αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Τσετσένος Καντίροφ βρίσκεται στη Μαριούπολη

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο ρωσικά ΜΜΕ, ότι ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον της  πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ βρίσκεται στη Μαριούπολη για να ενισχύσει το ηθικό των μαχητών μας», δήλωσε ο Ακμέντ Ντουντάγιεφ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Καντίροφ, μεταδίδει το AFP, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Το RIA Novosti δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο Καντίροφ να ποζάρει εν μέσω τριάντα ένοπλων ανδρών, μέσα σε έναν κλειστό χώρο, δηλώνοντας πως το στιγμιότυπο τραβήχτηκε στη Μαριούπολη.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η ρωσική τηλεόραση πρόβαλε, από την άλλη, εικόνες που δείχνουν μια συνάντηση μεταξύ του Καντίροφ και ενός άνδρα που παρουσιάστηκε ως ένας Ρώσος στρατηγός, ο Αντρέι Μορντβίτσεφ, ο οποίος σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό έχει σκοτωθεί. Το AFP δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς με ανεξάρτητο τρόπο.

Ανακατάληψη του Ιρπίν από τους Ουκρανούς

Την ολοκληρωτική απελευθέρωση της πόλης Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου από τον ρωσικό στρατό ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ορισμένες από τις δυνάμεις της Μόσχας αποχωρούν από την περιφέρεια του Κιέβου προς τη Λευκορωσία, ώστε να ανασυνταχθούν. Και οι πληροφορίες του βρετανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στη διάταξη του ρωσικού στρατού τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο, όπως σημειώνεται, κερδίζουν έδαφος στα νότια, στο λιμάνι της Μαριούπολης.

Συνεχίζεται το ρωσικό “σφυροκόπημα” στο Κιεβο

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα δεν βλέπει ενδείξεις στο πεδίο πως η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει το Κίεβο. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, εάν όχι να καταλάβει, αλλά να περικυκλώσει το Κίεβο. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε μετακίνηση των εχθρικών δυνάμεων μακριά από το Κίεβο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.  

Τη διακοπή των προσπαθειών απομάκρυνσης πολιτών από πολιορκημένες πόλεις ανακοίνωσε το Κίεβο τη Δευτέρα, επικαλούμενο προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments