Πολιτική

Σύσκεψη Μητσοτάκη Γεωργαντά: Στο τραπέζι η επισιτιστική ασφάλεια και η επάρκεια στις τιμές

Σύσκεψη Μητσοτάκη Γεωργαντά: Στο τραπέζι η επισιτιστική ασφάλεια και η επάρκεια στις τιμές
Σύσκεψη Μητσοτάκη Γεωργαντά: Σήμερα αναμένεται να εξεταστούν εναλλακτικές αγορές για εισαγωγές σιτηρών, αλλά και η χορήγηση κινήτρων στους αγρότες

Σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με φόντο την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Έτσι σήμερα αναμένεται να εξεταστούν εναλλακτικές αγορές για εισαγωγές σιτηρών, αλλά και η χορήγηση κινήτρων στους αγρότες, όπως για παράδειγμα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, ώστε να αυξηθούν οι καλλιέργειες μαλακού σιταριού και αραβοσίτου στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας τη σημερινή σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση απασχολεί την κυβέρνηση αν και όπως επισήμανε «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση».

«Επισιτιστικός κίνδυνος δεν υφίσταται για τη χώρα μας» τόνισαν και πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αποτροπή κάθε επισιτιστικού κινδύνου.

Στο τραπέζι δύο επιπλέον ζητήματα

Στο τραπέζι της συνάντησης θα τεθούν δύο ακόμη ζητήματα . Το πρώτο αφορά την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.

Δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η τιμή των λιπασμάτων, η οποία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση.

Τι δήλωσε ο Γιώργος Γεωργαντάς

Η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια σε σκληρό σιτάρι, ενώ για το μαλακό σιτάρι, εξήγησε ότι η χώρα μας εισάγει περίπου 250.000-300.000 τόνους τον χρόνο από την Ουκρανία και τη Ρωσία και παρά τον πόλεμο η Ουκρανία συνεχίζει και εξάγει έστω και μικρές ποσότητες προς όλες τις χώρες. Επισήμανε δε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, όπου καθημερινά έρχονται φορτία στη χώρα. «Και βεβαίως υπάρχει και η εναλλακτική αγορά του Καναδά και της Αμερικής, οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί σε ένα βαθμό. Άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε την επάρκεια στο μαλακό σιτάρι», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments