Διεθνή

Κίνα: Η Sinopec “πάγωσε” επενδύσεις 500 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία.

Κίνα: Η Sinopec “πάγωσε” επενδύσεις 500 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία.
Ο Όμιλος Sinopec ανέστειλε τις συζητήσεις για επενδύσεις έως και 380 εκατομμυρίων λιρών στη Ρωσία λόγω φόβων για κυρώσεις εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Μια από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα απέσυρε επενδύσεις μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων από τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Όμιλος Sinopec ανέστειλε τις συζητήσεις για επενδύσεις έως και 500 εκατομμυρίων δολαρίων (380 εκατομμύρια £) στο νέο εργοστάσιο χημικών αερίου στη Ρωσία. Αποφασίστηκε αφού η κινεζική εταιρεία συνειδητοποίησε ότι ο Gennady Timchenko, 69 ετών, είναι ανώτερο στέλεχος της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας πετροχημικών Sibur, εταιρεία με την οποία συνεργάζονταν με τον Πούτιν. Στη Sibur και στον Timchenko έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση.

Συμπαίκτης του Πούτιν

Οο Gennady Timchenko είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Volga Group και μεγάλος λάτρης του χόκεϊ επί πάγου. Είναι ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, αρμενικής καταγωγής,  χρηματοδότης και πρόεδρος της ομάδας χόκεϊ επί πάγου ΣΚΑ Αγίας Πετρούπολης. Πιστεύεται επίσης ότι είναι ένας άλλος πρώην… συμπαίκτης του Πούτιν στο τζούντο. 

Ο Τιμτσένκο γνωρίζει τον Πούτιν για περισσότερα από 20 χρόνια και ήταν μια σημαντική επαφή με τον πρώην γαμπρό του Ρώσου προέδρου Κίριλ Σαμάλοφ , έναν μεγιστάνα του εμπορίου πετρελαίου που έγινε μεγάλος μέτοχος της Σιμπούρ.  

Στη δεκαετία του 1990, ο Timchenko άρχισε να εμπορεύεται πετρέλαιο από την Αγία Πετρούπολη, όταν ο Πούτιν ήταν ένας ανερχόμενος πολιτικός εκεί, και συνίδρυσε τη Gunvor, μια εταιρεία που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ρωσικού πετρελαίου. 

Το 2014, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν είχε προσωπικό μερίδιο στην Gunvor, αν και δεν προσέφερε στοιχεία για αυτό. Ο Gunvor αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Έχει ρωσική, φινλανδική και αρμενική υπηκοότητα και ζει στη Μόσχα, ενώ η υπόλοιπη οικογένειά του – έχει τρία παιδιά – ζει στην Ελβετία. 

Η μικρότερη κόρη του Κσένια είναι παντρεμένη με τον Γκλεμπ Φρανκ, τον γιο του πρώην υπουργού Μεταφορών του Πούτιν, Σεργκέι Φρανκ.

H “σύνδεση” με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αφού του επέβαλε κυρώσεις, το Φόρεϊν Όφις είπε: «Ο Τιμτσένκο είναι βασικός μέτοχος της Bank Rossiya. Η Bank Rossiya είναι βασικός ενδιαφερόμενος στον National Media Group που υποστηρίζει τη ρωσική πολιτική που αποσταθεροποιεί την Ουκρανία.

«Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Bank Rossiya επέκτεινε τα τραπεζικά της υποκαταστήματα και παρέχει ασφαλίσεις και επενδύσεις σε όλη την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη. και προσφέρει υποστήριξη σε στρατιωτικές δραστηριότητες και στο σχηματισμό μεγάλων συγκοινωνιακών συνδέσεων και καρτών που επιτρέπουν στο κοινό να ταξιδεύει εύκολα στη χερσόνησο».

«Η Τράπεζα Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ενσωματώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. 

«Επομένως, ο Timchenko εμπλέκεται ή έχει εμπλακεί σε, παροχή υποστήριξης ή προώθηση οποιασδήποτε πολιτικής ή ενέργειας που αποσταθεροποιεί την Ουκρανία ή υπονομεύει ή απειλεί την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία ή την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Το σχέδιο της κινεζικής εταιρείας Sinopec ήταν να συνεργαστεί με τη Sibur, τον μεγαλύτερο παραγωγό πετροχημικών της Ρωσίας, για ένα έργο παρόμοιο με το Amur Gas Chemical Complex αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ανατολική Σιβηρία, το οποίο ανήκει κατά 40% στη Sinopec και κατά 60% στη Sibur. συνδεθείτε το 2024.

«Οι εταιρείες ήθελαν να επαναλάβουν το εγχείρημα Amur χτίζοντας ένα άλλο και βρίσκονταν στη μέση της επιλογής τοποθεσίας», είπε ένα στέλεχος της βιομηχανίας με έδρα το Πεκίνο με άμεση γνώση του θέματος.

Σηματοδοτεί μια σκλήρυνση της θέσης της Κίνας έναντι της Ρωσίας μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο συνέχισε τις συναλλαγές με τη Μόσχα από το ξέσπασμα του πολέμου, αλλά η κυβέρνηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ λέγεται ότι ανησυχεί για πιθανές κυρώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει από τη Δύση εάν υποστηρίξει τον Πούτιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments