Αθλητισμός

FIFA: Επίθεση της Νορβηγίας για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ

FIFA: Επίθεση της Νορβηγίας για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ
Στην επιφάνεια ...βγήκαν στο συνέδριο της FIFA, οι εντάσεις που υπήρχαν σχετικά με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, όταν η Λίσε Κλάβενες, «επιτέθηκε» στους οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Στην επιφάνεια …βγήκαν στο συνέδριο της FIFA, οι εντάσεις που υπήρχαν σχετικά με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, όταν η πρόεδρος της νορβηγικής ομοσπονδίας (NFF), Λίσε Κλάβενες, «επιτέθηκε» στους οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Η πρόεδρος της νορβηγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην 120χρονη ιστορία της NFF, όταν εξελέγη αυτόν τον μήνα, είπε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο απονεμήθηκε από τη FIFA «με απαράδεκτους τρόπους με απαράδεκτες συνέπειες.»

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα, η δημοκρατία, τα βασικά συμφέροντα του ποδοσφαίρου, δεν ήταν στην αρχική 11άδα παρά πολλά χρόνια αργότερα», είπε για την απονομή του Μουντιάλ στο Κατάρ το 2010.

fifa

«Δεν υπάρχει χώρος για εργοδότες που δεν διασφαλίζουν την ελευθερία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν υπάρχει χώρος για ηγέτες που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν το γυναικείο παιχνίδι. Δεν υπάρχει χώρος για οικοδεσπότες που δεν μπορούν να εγγυηθούν νομικά την ασφάλεια και το σεβασμό των LGBTQ+ ατόμων που έρχονται σε αυτό το θέατρο των ονείρων», τόνισε.

Ο διάλογος, μορφή πίεση στη FIFA για αλλαγές

Η Κλάβενες είπε ότι πέρυσι η Νορβηγία είχε συζητήσει για μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά αντίθετα ψήφισε υπέρ του διαλόγου και της πίεσης μέσω της FIFA ως τον καλύτερο τρόπο για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Ο Χασάν Αλ-Θαουαντί, γενικός γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής που είναι επιφορτισμένος με την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είπε στους συγκεντρωμένους αντιπροσώπους ότι ήταν απογοητευμένος από τα σχόλια της Κλάβενες και ότι είχε επισκεφθεί το Κατάρ αλλά δεν έκανε καμία επαφή ή αίτημα για συνάντηση.

«Πάντα καλωσορίζουμε την εποικοδομητική κριτική, έχουμε πάντα τις πόρτες μας ανοιχτές για όποιον θέλει να εκπαιδεύσει», είπε. Η Κλάβενες είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι είχε συναντήσει τον Χασάν σε πολλές περιπτώσεις και είχε εκφράσει τις ανησυχίες της.

Η κυβέρνηση του Κατάρ  έχει αναφέρει ότι το εργατικό της σύστημα είναι ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη, αλλά έχει αρνηθεί τις κατηγορίες σε μια έκθεση του 2021 της Διεθνούς Αμνηστίας ότι χιλιάδες μετανάστες εργάτες υφίστανται εκμετάλλευση. Η έκθεση 48 σελίδων ανέφερε ότι πρακτικές όπως η παρακράτηση μισθών εξακολουθούν να είναι διαδεδομένη.

“Διακρίσεις από τους νόμους του Κατάρ”

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι οι νόμοι του Κατάρ συνεχίζουν να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανς (LGBT).

«Θα ήθελα να ενημερώσω εσάς καθώς και τη νορβηγική ομοσπονδία, ότι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργεί κληρονομιά, εμείς δημιουργούμε κληρονομιά πριν κυλήσει μια μπάλα», είπε ο Αλ-Θαουάντι.

«Έχουμε παρουσιάσει στον κόσμο τι μπορεί να επιτύχει ένα τουρνουά που φιλοξενείται. Νομίζω ότι στο μέλλον οι διεθνείς οργανισμοί θα μπορούσαν να μας βλέπουν ως σημείο αναφοράς για το πώς να επιτύχουμε κληρονομιά. Έχουμε πάντα τις πόρτες μας ανοιχτές και είμαστε πάντα έτοιμοι,  χτυπήστε τις πόρτες, δείτε τι κάναμε».

Εδώ  αξίζει να σημειωθεί πως και ο Κιλιάν Εμπαπέ αρνήθηκε την πρόσκληση ων διοργανωτών. “Απέρριψε την πρόσκληση, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι αρχηγός της ομάδας της Γαλλίας”, σύμφωνα με την L’Équipe, αλλά ο λόγος είναι άλλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments