Διεθνή

Τα σημειωματάρια του Δαρβίνου: Η μυστηριώδης εξαφάνιση για 22 χρόνια και η “ροζ” επανεμφάνισή τους

Τα σημειωματάρια του Δαρβίνου: Η μυστηριώδης εξαφάνιση για 22 χρόνια και η “ροζ” επανεμφάνισή τους

Πηγή Φωτογραφίας: CAMBRIDGE UNIVERSITY LIBRARY

Δύο σημειωματάρια γραμμένα από τον Κάρολο Δαρβίνο επιστράφηκαν μυστηριωδώς στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, 22 χρόνια μετά την τελευταία φορά τους μέσα σε μία ροζ τσάντα δώρου

Τα μικρά δερματόδετα βιβλία αξίζουν πολλά εκατομμύρια λίρες και περιλαμβάνουν το σκίτσο «δέντρο της ζωής» του επιστήμονα.

Η επιστροφή τους έρχεται 15 μήνες αφότου το BBC ανέφερε για πρώτη φορά ότι είχαν εξαφανιστεί και η βιβλιοθήκη απήυθυνε παγκόσμια έκκληση για την ανεύρεση τους.

«Αισθάνομαι χαρά», λέει η βιβλιοθηκάριος του πανεπιστημίου Δρ Τζέσικα Γκάρντνερ.

Χαμογελάει πλατιά καθώς ανακοινώνει τα νέα. Μάλιστα, δεν μπορεί να σταματήσει να χαμογελά. «Είναι ασφαλή, είναι σε καλή κατάσταση, είναι σπίτι».

Η “ροζ” τσάντα δώρου και το παράξενο μήνυμα

Αλλά το ποιος επέστρεψε τα δύο σημειωματάρια σε μέγεθος καρτ ποστάλ παραμένει μυστήριο. Τα άφησαν ανώνυμα σε μια ροζ τσάντα δώρου που περιείχε το αρχικό μπλε κουτί μέσα στο οποίο βρίσκονταν τα σημειωματάρια και έναν απλό καφέ φάκελο.

Πάνω του ήταν τυπωμένο ένα σύντομο μήνυμα: «Βιβλιοθηκονόμος, Καλό Πάσχα Χ».

Τα βιβλία ανοίχτηκαν  πέντε ημέρες μετά την επιστροφή τους

Μέσα ήταν τα δύο σημειωματάρια τυλιγμένα σε μεμβράνη. Το πακέτο είχε αφεθεί στο πάτωμα, σε ένα δημόσιο μέρος της βιβλιοθήκης χωρίς κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, έξω από το γραφείο της Δρ Γκάρντνερ.

«Έτρεμα», λέει η Δρ Γκάρντνερ για την αντίδρασή της όταν είδε την τσάντα και το περιεχόμενό της για πρώτη φορά στις 9 Μαρτίου. «Αλλά ήμουν επίσης προσεκτική γιατί μέχρι να μπορέσουμε να τα ξετυλίξουμε, δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος».

Ακολούθησε μια αγωνιώδης καθυστέρηση πέντε ημερών μεταξύ της εύρεσης του πακέτου και της χορήγησης άδειας από την αστυνομία να ανοίξει η μεμβράνη, να εξετάσει τα σημειωματάρια και να επιβεβαιώσει ότι ήταν γνήσια.

Η βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Δρ Τζέσικα Γκάρντνερ, ήταν ενθουσιασμένη που πήρε τα βιβλία πίσω.

«Υπήρξαν δάκρυα», λέει ο Δρ Γκάρντνερ. “Και νομίζω ότι θα υπάρξουν κι άλλα, γιατί δεν έχουμε ξεπεράσει το συναισθηματικό σοκ. Σημαίνει τόσα πολλά για εμάς να τα έχουμε εδώ.”

Παραδέχεται ότι φοβόταν ότι τα σημειωματάρια δεν θα επέστρεφαν στη ζωή της. «Σκέφτηκα ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Η αίσθηση ανακούφισής μου για την ασφαλή επιστροφή των σημειωματάριων είναι βαθιά και σχεδόν αδύνατο να εκφραστεί επαρκώς. Στεναχωριόμουν για την απώλειά τους και η χαρά μου για την επιστροφή τους είναι τεράστια».

Το σκίτσο του δέντρου της ζωής ήταν κεντρικό για την ανάπτυξη της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου

Τα σημειωματάρια χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1830 μετά την επιστροφή του Δαρβίνου από τα νησιά Γκαλαπάγκος. Σε μια σελίδα, σχεδίασε ένα σκίτσο ενός δέντρου, το οποίο βοήθησε να εμπνεύσει τη θεωρία του για την εξέλιξη και περισσότερα από 20 χρόνια αργότερα θα γίνει κεντρική θεωρία στο πρωτοποριακό έργο του On the Origin of Species.

«Η θεωρία της φυσικής επιλογής και της εξέλιξης είναι ίσως η πιο σημαντική θεωρία στις περιβαλλοντικές επιστήμες της ζωής και της γης και αυτά είναι τα σημειωματάρια στα οποία συντάχθηκε αυτή η θεωρία», λέει ο Jim Secord, ομότιμος καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης στο Cambridge. Πανεπιστήμιο.

«Είναι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα έγγραφα σε ολόκληρη την ιστορία της επιστήμης».

Η “εξαφάνιση”

Τα χειρόγραφα εθεάθησαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2000 μετά από «εσωτερικό αίτημα» να αφαιρεθούν από την ειδική αίθουσα συλλογών της βιβλιοθήκης για να φωτογραφηθούν.

Μόνο κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου ελέγχου δύο μήνες αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχαν χαθεί. Αρχικά, οι βιβλιοθηκονόμοι νόμιζαν ότι είχαν τοποθετηθεί ξανά σε λάθος μέρος στην τεράστια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, η οποία περιέχει περισσότερα από 10 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες και χειρόγραφα.

Όμως, παρά τις διάφορες αναζητήσεις, τα σημειωματάρια δεν βρέθηκαν ποτέ και το 2020 η Δρ Γκάρντνερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα είχαν κλαπεί. Κάλεσε την αστυνομία και ενημέρωσε την Ιντερπόλ.

Τα σημειωματάρια θα εκτεθούν δημόσια τον Ιούλιο

Ο καθηγητής Secord ήταν ένας από τους πολλούς ακαδημαϊκούς και ειδικούς που εξέτασαν τα επιστρεφόμενα χειρόγραφα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν αυθεντικά, ακολουθώντας τις «γραμμές αποδείξεων».

“Ο Δαρβίνος χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους μελανιού στα σημειωματάρια. Για παράδειγμα, στη διάσημη σελίδα του δέντρου της ζωής, υπάρχει και ένα καφέ μελάνι και επίσης ένα γκρι μελάνι. Αυτού του είδους οι αλλαγές είναι αρκετά δύσκολο να σφυρηλατηθούν με πειστικό τρόπο.

“Μπορείτε να δείτε τα μικροσκοπικά κομμάτια χαλκού που ξεκολλούν εκεί που βρίσκονται οι μεντεσέδες. Ο τύπος χαρτιού είναι το σωστό είδος χαρτιού.

«Αυτά είναι τα μικροσκοπικά ενδεικτικά σημάδια που μπορεί να χρησιμοποιήσει ολόκληρη η ομάδα ερευνητών στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου για να πει ότι είναι γνήσιοι».

Τα σημειωματάρια, προσθέτει η Δρ Γκάρντνερ, είναι «σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση». Η ίδια επιβεβαιώνει: «Κάθε σελίδα που πρέπει να υπάρχει, είναι εκεί».

Η εργασία του Κάρολου Δαρβίνου σχετικά με τη θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε τον φυσικό κόσμο

Η ίδια λέει: «Αναρωτιέμαι πού ήταν. Δεν τα κακομεταχειρίστηκαν, σαφώς τα φρόντισαν, όπου κι αν ήταν.

“Νομίζω ότι αυτό που πιθανώς μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι έχουν στεγνώσει, δεν έχουν υγρασία. Άρα μπορούμε να υποθέσουμε, ότι όποιος τα είχε, να έβαλε σε ασφαλές μέρος;”

Τα σημειωματάρια φυλάσσονται τώρα σε μια ασφαλή αίθουσα στη βιβλιοθήκη, αν και θα εκτεθούν δημόσια τον Ιούλιο ως μέρος μιας δωρεάν έκθεσης με τίτλο Darwin in Conversation.

Όμως παραμένουν τόσα πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Ποιος πήρε τα σημειωματάρια; Και ποιος τα επέστρεψε;

Οι κάμερες ασφαλείας μπορεί τελικά να παρέχουν κάποιες ενδείξεις. Παρόλο που δεν υπήρχε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στο έδαφος όπου αφέθηκε η τσάντα δώρου τον περασμένο μήνα, υπάρχουν κάμερες έξω από το κτίριο που παρακολουθούν το μπροστινό και το πίσω μέρος της βιβλιοθήκης, καθώς και τα εξειδικευμένα αναγνωστήρια και τις θήκες μέσα.

«Περάσαμε το CCTV που έχουμε στη διάθεση της αστυνομίας», λέει η Δρ Γκάρντνερ. «Αυτό είναι θέμα της έρευνας τους ».

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία του Cambridgeshire δήλωσε: “Η έρευνά μας παραμένει ανοιχτή και παρακολουθούμε ορισμένες κατευθύνσεις. Ανανεώνουμε επίσης την έκκλησή μας για όποιον έχει πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση να επικοινωνήσει μαζί μας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments