Αθλητισμός

Κοντά σε ομάδα ο Βασίλης Σπανούλης

Κοντά σε ομάδα ο Βασίλης Σπανούλης
Ο Έλληνας κόουτς ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του.

Ένας από τους νέους και ελπιδοφόρους προπονητές του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι άλλος από τον Βασίλη Σπανούλη. Εξάλλου την ξεκίνησε πρόσφατα με ταλαντούχους πιτσιρικάδες πρόσφατα! Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι ψάχνουν για το ποια ομάδα θα προπονήσει τη νέα χρονιά!

Κάτι που όλα δείχνουν ότι θα συμβεί στην Ελλάδα και στην Α1! Μιας και αναμένεται να αναλάβει ένα ελληνικό κλαμπ χωρίς να είναι κάτι σίγουρο, ωστόσο δεν αποκλείεται να τον θέλει μια από τις καλές ομάδες του ελληνικού μπάσκετ.

Δηλώσεις που παραχώρησε πρόσφατα ο Σπανούλης

«Οι μελλοντικοί παίκτες, εκείνοι δηλαδή που θα παίξουν τα επόμενα χρόνια στην Ευρωλίγκα και το ΝΒΑ, είναι απλώς παιδιά που χρειάζονται αυτό το έξτρα κίνητρο, την έμπνευση και τη βοήθεια ώστε να κάνουν το επόμενη βήμα στην καριέρα τους», δήλωσε αρχικά και πρόσθεσε:

«Οι λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την τελειότητα και τη δουλειά είναι πολύ σημαντικές παράμετροι στο μπάσκετ, μαζί φυσικά με την πειθαρχία και τον σεβασμό. Έτσι ήμουν κι εγώ σαν παίκτης. Αφοσιωμένος και πειθαρχημένος, σεβόμουν τους πάντες, δούλευα σκληρά και θέλω να κάνω τα ίδια πράγματα σαν προπονητής».

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Σπανούλης αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως προπονητής στα τουρνουά του Βελιγραδίου και της Πάτρας: «Στο Βελιγράδι παίξαμε διαφορετικό μπάσκετ, στην Πάτρα παίξαμε επίσης διαφορετικό μπάσκετ κι επίσης στο Βαρέζε. Δεν είναι τόσο εύκολο για μένα, να κοουτσάρω δηλαδή διαφορετικούς παίκτες, 12 διαφορετικές κουλτούρες όμως γι’ αυτό είμαι εδώ, για να βοηθήσω αυτά τα παιδιά, για να τα εμπνεύσω και να τους δείξω τον τρόπο να παίξουν μπάσκετ, να τους δώσω κίνητρο. Αν μπορούμε να τους προσφέρουμε κάτι που θα τους φανεί χρήσιμο τα επόμενα χρόνια, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτό».

Από ‘κει και πέρα, ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε ότι μπορεί να γίνει καλός προπονητής: «Το έκανα συνέχεια, ακόμα κι όταν ήμουν παίκτης. Πάντα μιλούσα με τους προπονητές και τους συμπαίκτες μου, πάντα είχα ιδέες που μοιραζόμουν με τους προπονητές μου. Επομένως, για μένα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, έρχεται αυθόρμητα. Ξέρω ότι μπορώ να γίνω καλός προπονητής, επειδή έχω το μπάσκετ στο αίμα μου! Όλη τη ζωή μου βλέπω μπάσκετ, είναι κάτι που σκέφτομαι συνέχεια. Είναι πολύ δημιουργικό για μένα να κοουτσάρω παιδιά».

Για την προσέγγιση στους νεαρούς παίκτες: «Η δουλειά μου είναι να εμπνέω τα νέα παιδιά, να τους δείξω πόσο σημαντικό είναι να δουλεύουν σκληρά, να ακούν, να είναι συγκεντρωμένα, να βάζουν πάντα την ομάδα πάνω από τον εαυτό τους. Αυτή είναι η δουλειά μας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Έχει να κάνει με την προσωπικότητα και το πως θα προσεγγίσεις τους παίκτες. Πως θα αγγίξεις την καρδιά τους. Όλοι είναι διαφορετικοί χαρακτήρες και πρέπει να βρεις το “κουμπί” τους. Σε κάποιον πρέπει να φωνάξεις, σε κάποιον πρέπει να δώσεις ένα ποτήρι κρασί! Πρέπει να πάρουμε το 100% από τον καθένα, να αγγίξουμε την καρδιά του και να τον κάνουμε να καταλάβει πως είμαστε ειλικρινείς και θέλουμε το καλύτερο γι’ αυτόν».

Για να καταλήξει: «Όλοι κάνουν λάθη. Κι εμείς κάνουμε λάθη, κάθε μέρα. Το θέμα είναι να τα αναγνωρίζεις, να δεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να βελτιώνεσαι. Το ίδιο ισχύει με τους παίκτες και την ομάδα».

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Σπανούλη

Ο Βασίλης Σπανούλης (Λάρισα, γεννήθηκε 7 Αυγούστου 1982) είναι Έλληνας πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής. Αγωνίστηκε ως πόιντ γκαρντ και σούτινγκ γκαρντ εξίσου και θεωρείται από τους καλύτερους Έλληνες παίκτες όλων των εποχών. Είναι πρώτος σε τελικές πάσες στην ιστορία του Ελληνικού Πρωταθλήματος και ο πρώτος σε τελικές πάσες στην ιστορία της Ευρωλίγκας, πρώτος στην αξιολόγηση, πρώτος σε εύστοχα σουτ εντός παιδιάς, καθώς και πρώτος σκόρερ της με 4.455 πόντους. Είναι επίσης δεύτερος σκόρερ σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όλων των εποχών με 4.872 πόντους (πίσω μόνο από τον Νίκο Γκάλη που έχει 4.909 πόντους).

ADIDAS NEXT GENERATION TOURNAMENT / 2η ΗΜΕΡΑ / ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – NGP (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά στη Λάρισα, κατόπιν πήγε στο Μαρούσι, όπου το 2003 βραβεύτηκε ως Καλύτερος Νέος της σεζόν. Επίσης, η σεζόν 2004-05, ήταν εξαιρετική για αυτόν, καθώς βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του, στα τελικά του Πρωταθλήματος και στο ULEB Cup. Την επόμενη σεζόν βρέθηκε στον Παναθηναϊκό, όπου έγινε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στην Ευρωλίγκα της σεζόν 2005-06, έκανε πολύ καλές εμφανίσεις και βρέθηκε στην καλύτερη ομάδα. Κατόπιν, έκανε ένα μικρό πέρασμα από το NBA, τη σεζόν 2006-07, παίζοντας στους Χιούστον Ρόκετς. Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, βοηθώντας την ομάδα του να κατακτήσει την Ευρωλίγκα της σεζόν 2008-09, ενώ, παράλληλα, ανακηρύχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ της διοργάνωσης.

Το 2010, έκανε ένα νέο βήμα στην καριέρα του, παίρνοντας μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Με τη βοήθειά του η νεαρή σε ηλικία ομάδα του Ολυμπιακού, κατάφερε να κερδίσει την Ευρωλίγκα, τη σεζόν 2011-12, κάτι που επαναλήφθηκε τη σεζόν 2012-13. Παράλληλα, ανακηρύχθηκε πολυτιμότερος παίκτης (MVP) και των δύο φάιναλ φορ, φτάνοντας το ρεκόρ του Τόνι Κούκοτς, οι μόνοι Ευρωπαίοι παίκτες που το έχουν καταφέρει τρεις φορές. Μερικές από τις μεγαλύτερες βραβεύσεις που έχει είναι ότι ονομάστηκε Καλύτερος Παίκτης των Βαλκανίων το 2009, Καλύτερος Ευρωπαίος Παίκτης το 2012 και το 2013, Αθλητής της Χρονιάς από το Βατικανό, που βραβεύτηκε με το Giuseppe Sciacca βραβείο το 2013, και MVP της Ευρωλίγκας την ίδια χρονιά. Επίσης, έχει βρεθεί 8 φορές στην καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκας, ο μόνος που το έχει καταφέρει έως τώρα.

Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του, στην Εθνική Ελλάδας, με την κατάκτηση του δεύτερου χρυσού μεταλλίου στην ιστορία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005. Σημαντικότερη ήταν, όμως, η προσφορά του στο ασημένιο μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006, σημειώνοντας δε 22 πόντους, σε εκείνο το αξιομνημόνευτο παιχνίδι, στα ημιτελικά της διοργάνωσης κόντρα στις ΗΠΑ, το οποίο και είχε κερδίσει η Ελλάδα, με 101-95. Κατέκτησε και ένα χάλκινο μετάλλιο, στο Ευρωμπάσκετ του 2009, και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης.

Ψηφίστηκε ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο, που έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων ανά θέση. Ψηφίστηκε ανάμεσα στους κορυφαίους 5 παίκτες, που έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση των Ευρωμπάσκετ αγώνων ανά θέση, και στην καλύτερη δεκάδα παικτών της Ευρωλίγκας τη δεκαετία 2010-20 (ψήφισε συνολικά # 1).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments