Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν: Πράσινο φως στο σχέδιο ανάκαμψης της Βουλγαρίας

Φον ντερ Λάιεν: Πράσινο φως στο σχέδιο ανάκαμψης της Βουλγαρίας

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Φον ντερ Λάιεν: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε πως το σχέδιο ανάκαμψης της Βουλγαρίας πήρε το πράσινο φως.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μίλησε για το σχέδιο ανάκαμψης της Βουλγαρίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε σήμερα στη Σόφια και παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ για την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της Βουλγαρίας από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακόμη, σημείωσε ότι «αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, η NextGenerationEU, το μεγάλο μας Σχέδιο Ανάκαμψης αξίας 800 δισεκατομμυρίων ευρώ που βάλαμε για να εκσυγχρονίσουμε και να αναδιαμορφώσουμε την ήπειρό μας για τις μελλοντικές γενιές, μετά την πανδημία». Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέδειξε τις τρεις προτεραιότητες της ΕΕ μέσα από το NextGenerationEU: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός και ανθεκτικότητα των κοινωνιών.

Ένα ακόμη βήμα για πιο «πράσινα» Βαλκάνια

Το σχέδιο της Βουλγαρίας για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα στηρίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για καθαρή, ασφαλή και ανεξάρτητη ενέργεια. Ανέφερε μάλιστα και μερικά παραδείγματα, ξεχωρίζοντας την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με δεσμευτικά ανώτατα όρια για τις εκπομπές άνθρακα.

Σημείωσε την σημασία της κλιμάκωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποθήκευσης ενέργειας,«ένα πολύ σημαντικό θέμα», τόνισε. Ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο μεταρρυθμίζει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επενδύει σε έξυπνα δίκτυα.Και «επενδύει σε αυξημένες διασυνδέσεις με τη Ρουμανία και την Ελλάδα – πολύ σημαντικό επίσης, για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού που έχουμε».

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «το σχέδιο διασφαλίζει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες είναι πιο προσιτές και πιο αποτελεσματικές μέσω της ψηφιοποίησης. Το σχέδιο διασφαλίζει ότι υπάρχει σύνδεση σε όλη τη χώρα, με την επέκταση του internet υψηλής ταχύτητας στις αγροτικές περιοχές. και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του 5G».

Επίσημο «ΟΚ» από την Κομισιόν

«Σήμερα λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το πράσινο φως στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Βουλγαρίας. Είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο. Σχεδόν το 60% του σχεδίου υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Αυτό είναι σημαντικό και, φυσικά, είναι πολύ ευπρόσδεκτο. Διότι χρειαζόμαστε τη Βουλγαρία, στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η έγκρισή μας σήμερα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την εκταμίευση, όντως, 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το 10% του ΑΕΠ. Αλλά θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλος ενός ταξιδιού. Είναι η αρχή ενός ταξιδιού. Έχουμε πολύ καλή δουλειά μπροστά μας. Και φυσικά, η Επιτροπή είναι πάντα έτοιμη να υποστηρίξει. Συνδυάζει επενδύσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, με μεταρρυθμίσεις στις διαρθρωτικές προκλήσεις που έχουμε», ειπε η Φον ντερ Λάιεν.

Συγχαρητήρια για την υποδοχή 130.000 Ουκρανών προσφύγων

«Έχετε υποδεχτεί περισσότερους από 130.000 πρόσφυγες στη χώρα σας. πολλοί από αυτούς μένουν. Και χωρίς καμία βεβαιότητα για το τέλος της σύγκρουσης, είναι σημαντικό να κινητοποιήσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να βοηθήσουμε τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Γνωρίζετε ότι έχουμε ευέλικτα ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμα για να καλύψετε τις δαπάνες για τους πρόσφυγες», συμπλήρωσε κλείνοντας.

«Θέλουμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο για να δεσμευτούμε για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, στην Ουκρανία και εκτός Ουκρανίας. Και ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ στη συμβολή της Βουλγαρίας σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια αλληλεγγύης. Κάνεις πολλά εδώ στη Βουλγαρία και θέλω να το τιμήσουν. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, θα παραδώσω την αξιολόγηση της Επιτροπής για το σχέδιο NextGenerationEU της Βουλγαρίας, είπε κλείνοντας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments