Διεθνή

Γαλλικές εκλογές 2022: Μελανσόν και Πεκρές οι “ρυθμιστές” του β’ γύρου

Γαλλικές εκλογές 2022: Μελανσόν και Πεκρές οι “ρυθμιστές” του β’ γύρου

Πηγή Φωτογραφίας: blog.oup/daserste/theguardian

Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν Μακρόν και Λεπέν στον 2ο γύρο - Ποιον από τους δύο θα στηρίξουν οι άλλοι δύο υποψήφιοι

Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών της Κυριακής, στη Γαλλία.

Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν εμφανίζονται φαβορί για τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο που θα γίνει στις 24 Απριλίου. Ως προς τους υπόλοιπους υποψήφιους τίθεται ήδη το ερώτημα αν θα προτείνουν στους ψηφοφόρους τους ποιον από τους δύο υποψηφίους θα στηρίξουν.

Η υποψήφια της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές δήλωσε την Παρασκευή πως δεν θα προτείνει, αλλά θα δηλώσει τι θα ψηφίσει και τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λιουκ Μελανσόν να δηλώνει πως δεν θα προτείνει γιατί δεν έχει νόημα, ούτε δικαίωμα να το πράξει.

Ο υποψήφιος για επανεκλογή Εμανουέλ Μακρόν ανέβασε και σήμερα τους τόνους έναντι της Μαρίν Λεπέν χαρακτηρίζοντας ρατσιστικό το πρόγραμμά της, με τη Λεπέν να τον κατηγορεί στη συνέχεια για υπέρμετρη επιθετικότητα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σε γενικές γραμμές οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Μακρόν να κινείται στον πρώτο γύρο περί το 26% και στον δεύτερο γύρο περί το 53% και τη Λεπέν περί το 22% και το 47% αντιστοίχως. Ωστόσο πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για «ρεύμα» των τελευταίων ημερών υπέρ της Λεπέν.

Μεγάλος άγνωστος, ενόψει του πρώτου γύρου, το ποσοστό της αποχής που ενδέχεται σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις να είναι μεγάλο προσεγγίζοντας ακόμα και το 30% και ασφαλές δεδομένο ότι η άκρα δεξιά αθροιστικά έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των Γάλλων ψηφοφόρων.

Επί της ουσίας ωστόσο, όπως εκτιμούν αναλυτές η υποστήριξη του Μακρόν, στην πραγματικότητα, δεν έχει καταρρεύσει. Τώρα είναι κατά μέσο όρο  – τρεις μονάδες υψηλότερο το ποσοστό του, από ό,τι ήταν το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αυξήθηκε για λίγο στο 31%, καθώς άνθρωποι τόσο από την αριστερά όσο κι από τη δεξιά συσπειρώθηκαν προς τον κεντρώο πρόεδρο.

Ομοίως, δεν υπήρξε δραματική αύξηση της υποστήριξης προς την ακροδεξιά. Ο υπερεθνικιστής αντίπαλος της Λεπέν, Ερίκ Ζεμούρ, έχει καταστραφεί εκλογικά από τα δικά του χρόνια συνταξιδιών με τον Πούτιν. Η μετεωρική άνοδος της Λεπέν στις δημοσκοπήσεις του πρώτου γύρου αντικατοπτρίζει την πτώση του Ζεμούρ από την εισβολή στην Ουκρανία.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, και οι δύο ήταν περίπου στο 16%. Τώρα η Λεπέν βρίσκεται στο 22-24%, με το Ζεμούρ να έχει πέσει στο 8-10%.

Η αλλαγή στις δημοσκοπήσεις του δεύτερου γύρου δεν είναι επίσης τόσο δραματική όσο φαίνεται – αλλά δυνητικά πιο σημαντική. Το μέσο προβάδισμα του Μακρόν έναντι της Λεπέν τους τελευταίους έξι μήνες ήταν 12 μονάδες, 56%-44%. Αρκετές δημοσκοπήσεις τους βάζουν πλέον σε απόσταση δύο έως τεσσάρων μονάδων. Το Poll of Polls του Politico , το οποίο ήταν ένας πολύ ακριβής οδηγός το 2017, δίνει στον Μακρόν προβάδισμα έξι μονάδων στο 53%-47% (αλλά με πτώση).

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το προβλεπόμενο σκορ είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι όταν ο Μακρόν κέρδισε τη Λεπέν με 66%-34%. Πρώτον, πολλοί περισσότεροι αριστεροί λένε ότι θα μείνουν στο σπίτι αυτή τη φορά. Δεύτερον, ο Μακρόν δεν είναι πλέον ένας πρωτοεμφανιζόμενος επαναστάτη και είναι απαράβατος κανόνας της γαλλικής πολιτικής ότι οι εν ενεργεία πρόεδροι δεν είναι συμπαθείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments