Διεθνή

Γαλλικές εκλογές 2022: Καθοριστική “μάχη” Μακρόν – Λεπέν στο β’ γύρο

Γαλλικές εκλογές 2022: Καθοριστική “μάχη” Μακρόν – Λεπέν στο β’ γύρο
Γαλλικές εκλογές 2022: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ακολουθούμενος από την επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Τα βλέμματα ολόκληρης τη; Ευρώπης και όχι μόνο ήταν και συνεχίζουν να είναι στραμμένα στις Γαλλικές εκλογές. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ακολουθούμενος από την επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε ποσοστό 27,6% των ψήφων, ενώ η κυρία Λεπέν 23,4%, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που ολοκλήρωσαν την καταμέτρηση των ψήφων και τα οποία αντιπροσωπεύουν το 97% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Όπως συνάγεται από τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στο 21,9% και ο Ερίκ Ζεμούρ στο 7%. Κάτω από 5%, που είναι μεταξύ άλλων και το όριο για την οικονομική αποζημίωση νέος σημαντικού τμήματος των προεκλογικών δαπανών κάθε υποψηφίου, βρίσκονται η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές με 4,79 % και ο Γιαννίκ Ζαντό (Οικολόγοι) με 4,58 %. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι άλλοι πέντε υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού Κομματος Αν Ινταλγκό και Φαμπιέν Ρουσέλ.

Μακρόν: «Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα»

Ο Γάλλος πρόεδρος σε δηλώσεις του αμέσως μετά την εξασφάλιση της συμμετοχής του στον β’ γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου, ευχαρίστησε όλους όσοι τον ψήφισαν, αλλά και τους συνυποψηφίους του που εξέφρασαν τη στήριξή τους, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς.

«Η εμπιστοσύνη σας με τιμά, με υποχρεώνει και με δεσμεύει», είπε ο Μακρόν. «Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα για να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας από τη Γαλλία που υπερασπιστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας».

Λεπέν: “Θα… θεραπεύσω τους διχασμούς στη Γαλλία”

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών μετά τον Μακρόν, κάλεσε τους Γάλλους να “συγκεντρωθούν” γύρω από ένα “μεγάλο εθνικό και λαϊκό έργο” και να “υλοποιήσουν τη μεγάλη εναλλαγή”.

“Αυτό που θα παιχτεί στις 24 Απριλίου θα είναι μια επιλογή της κοινωνίας και του πολιτισμού”, δήλωσε η Λεπέν, δεσμευόμενη κυρίως να “αποκαταστήσει την κυριαρχία της Γαλλίας”, να προκηρύξει δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών και να περιορίσει το “κοινωνικό χάσμα”, στην πρώτη της ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments