Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για τους υδρογονάνθρακες – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για τους υδρογονάνθρακες – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να αναπτύξει το πλάνο της κυβέρνησης για το εν λόγω ζήτημα. 

Ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένονται την Τρίτη το πρωί στις 10:15 σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη.  Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να αναπτύξει το πλάνο της κυβέρνησης για το εν λόγω ζήτημα.

Από τη μια πλευρά ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η χώρα μας δεν θα αφήσει υπαρκτούς πόρους ανεκμετάλλευτους, και από την άλλη να στείλει ένα μήνυμα στις εταιρίες που ήδη έχουν πάρει άδειες για την εκμετάλλευση συγκεκριμένων blocks στο Ιόνιο, αλλά και νότια και δυτικά της Κρήτης, ότι θα πρέπει να «βάλουν λεφτά», ενώ από τη μεριά του το ελληνικό κράτος θα «βάλει πλάτη», προκειμένου να καμφθούν αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.

Σε πρώτο πλάνο οι ΑΠΕ

Η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στις ΑΠΕ με την επιτάχυνση των κινήσεων για το υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG, με δεξαμενόπλοιο στη Ρεβυθούσα. Με δυνατότητα για δεύτερο σταθμό στην Αλεξανδρούπολη και συζητήσεις για τρίτο σταθμό στην Κόρινθο. Όπως είναι αναμενόμενο, η κρίση στην Ουκρανία έχει αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή μας. Υπό το πρίσμα, μάλιστα, των ρωσικών απειλών για μπλόκο στο φυσικό αέριο, οι ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι έντονες, με την Αθήνα να επιταχύνει τις έρευνες που έχουν στόχο να συμπληρώσουν και να αναβαθμίσουν το παζλ της ενεργειακής ασφάλειας.

Επί τάπητος η μεταφοράLNGμε πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη

Μια σειρά ενεργειακών θεμάτων εξετάστηκε στην τριμερή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τη συμμετοχή Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ. Στην Τριμερή Σύνοδο εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς LNG με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν και την κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την εμβάθυνση της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας και τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας. Όπως το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10.15, θα επισκεφθεί την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Στις 12.00, ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρο. Στις 13.00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments