Οικονομία

Ενέργεια: Τα 3 μεγάλα διακρατικά έργα στην ατζέντα της τριμερούς Συνόδου

Ενέργεια: Τα 3 μεγάλα διακρατικά έργα στην ατζέντα της τριμερούς Συνόδου
Ενέργεια: Τρία μεγάλα έργα αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι της τριμερούς συνάντησης

Τρία μεγάλα έργα περιλαμβάνει η τριμερής σύνοδος ανάμεσα σε Ελλάδα Κύπρο και Ισραήλ που λαμβάνει χώρα σήμερα Δευτέρα 11 Απριλίου στην Ιερουσαλήμ. Στην Τριμερή Σύνοδο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα συζητήσει με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο, Καρίν Ελχαράρ και Νατάσα Πηλείδου, για τις προοπτικές εμβάθυνσης των συμπράξεων των τριών χωρών στον ενεργειακό τομέα.

Ποια έργα θα βρεθούν στο τραπέζι

Τρία μεγάλα έργα αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι της τριμερούς συνάντησης. Αυτό αφορά:

  • Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
  • EastMed
  • Αγωγός αερίου Ισραήλ-Κύπρου

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Σε αυτό το πλαίσιο, στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθεί το πρότζεκτ «EuroAsia Interconnector», το οποίο υλοποιείται από τον ομώνυμο φορέα και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Από το εν λόγω έργο, πιο «ώριμο» προς υλοποίηση προς ώρας είναι το σκέλος Κύπρος-Ελλάδα (μέσω της Κύπρου), για το οποίο ήδη έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους.

MoU Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector

Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων. Ο EuroΑsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

 EastMed

Το έργο προωθείται από την IGI Poseidon, κοινοπραξία της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και της ιταλικής Edison, η οποία συνεχίζει απρόσκοπτα τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την υλοποίησή του.

Αγωγός αερίου Ισραήλ-Κύπρου

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί σήμερα μία πρόταση για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού αερίου, για τη μεταφορά αερίου από την ΑΟΖ του Ισραήλ στην Κύπρο.

Σκρέκας: Η Ευρώπη να κάνει βήματα με τόλμη και ταχύτητα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας προ ημερών στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Kadri Simson.

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Διεθνής ενεργειακή κρίση

  • Η Κυβέρνηση έχει διαθέσει 2,5 δισ. ευρώ και επιπλέον 800 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
  • Το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες των κρατών – μελών και απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Για τον λόγο αυτόν ο Πρωθυπουργός υπέβαλε τον Μάρτιο μια ολοκληρωμένη δέσμη έξι κομβικών σημείων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας.
  • Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων από τις δημοπρασίες CO2 για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των καταναλωτών, ιδίως των πιο ευάλωτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments