Διεθνή

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 8,5%, το υψηλότερο από το 1981

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 8,5%, το υψηλότερο από το 1981
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια επόμενους μήνες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τον δανεισμό και τις δαπάνες και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό

Οι τιμές έχουν αυξηθεί λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, της ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης και των διαταραχών στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και ενέργειας που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε το περασμένο έτος με τον ταχύτερο ρυθμό του, εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, με το κόστος για τρόφιμα, βενζίνη, στέγαση και άλλα είδη πρώτης ανάγκης να συμπιέζει τους Αμερικανούς καταναλωτές και να εξαλείφει τις αυξήσεις στους μισθούς που έχουν λάβει .

Το υπουργείο Εργασίας δήλωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε 8,5% τον Μάρτιο από 12 μήνες νωρίτερα — η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Δεκέμβριο του 1981. Οι τιμές έχουν αυξηθεί από τις προβληματικές αλυσίδες εφοδιασμού, την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση και τις διαταραχές στα παγκόσμια τρόφιμα και οι αγορές ενέργειας επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Η έκθεση της κυβέρνησης έδειξε επίσης ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,2% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, έναντι αύξησης 0,8% από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο.

Οι αριθμοί πληθωρισμού του Μαρτίου ήταν οι πρώτοι που κατέγραψαν την πλήρη άνοδο των τιμών της βενζίνης που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι επιθέσεις της Μόσχας προκάλεσαν εκτεταμένες δυτικές κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας και έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και ενέργειας. Σύμφωνα με την AAA, η μέση τιμή ενός γαλονιού βενζίνης – 4,10 $ – είναι αυξημένη κατά 43% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αν και έχει υποχωρήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας οδήγησε σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς για την αποστολή αγαθών και εξαρτημάτων σε ολόκληρη την οικονομία, το οποίο, με τη σειρά του, συνέβαλε σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιτάχυνσης των τιμών θα ενισχύσουν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια τους επόμενους μήνες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τον δανεισμό και τις δαπάνες και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. 

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές προβλέπουν τώρα πολύ πιο απότομες αυξήσεις επιτοκίων φέτος από ό,τι είχαν σηματοδοτήσει αξιωματούχοι της Fed μόλις τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments