Διεθνή

Μαριούπολη: Παγκόσμια ανησυχία για τη ρίψη χημικών από drones – Δεν επιβεβαιώνουν Βρετανία και ΗΠΑ

Μαριούπολη: Παγκόσμια ανησυχία για τη ρίψη χημικών από drones – Δεν επιβεβαιώνουν Βρετανία και ΗΠΑ
Παγκόσμια ανησυχία για τη ρίψη χημικών από drones στη Μαριούπολη από τη Ρωσία, ενώ δεν επιβεβαιώνουν το γεγονός Βρετανία και ΗΠΑ

Η Δύση είχε εκφράσει την ανησυχία της για χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη, μετά τη δεύτερη επίθεση που δέχθηκε, θυμίζει πόλη-φάντασμα και πηγές κοντά στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι η πιθανότητα οι Ρώσοι να έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στις επιθέσεις είναι αρκετά μεγάλη.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, πηγή κοντά στο υπουργείο Άμυνας του Κιέβου έκανε λόγο για χρήση χημικών όπλων.

«Η πιθανότητα οι Ρώσοι φασίστες να χρησιμοποίησαν χημικά είναι πολύ μεγάλη» επισήμανε η πηγή σχολιάζοντας τις αναφορές περί ρίψης χημικών με drones στη Μαριούπολη.

Ωστόσο και καθώς στην Μαριούπολη δεν υπάρχουν ξένοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, η πληροφορία είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Νωρίτερα, μαχητές του τάγματος του Αζόφ υποστήριξαν οι Ρώσοι εισβολείς χρησιμοποίησαν δηλητηριώδη ουσία άγνωστης προέλευσης, που έπεσε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος. “Οι άνθρωποι στη Μαριούπολη υποφέρουν από αναπνευστικά και νευρολογικά προβλήματα λόγω ρίψης της συγκεκριμένης ουσίας”.

Διεθνής ανησυχία για τις αναφορές περί χρήσης χημικών όπλων στη Μαριούπολη

«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε απάνθρωπη κλιμάκωση”, επισημαίνει η βρετανική κυβέρνηση

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέφερε ότι η χώρα της «συνεργάζεται επειγόντως» με «εταίρους» της στο πεδίο προκειμένου «να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες» για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων.

«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε απάνθρωπη κλιμάκωση σε αυτή τη σύρραξη και θα φροντίσουμε ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και το καθεστώς του να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

“Εάν οι πληροφορίες αληθεύουν είναι βαθύτατα ανησυχητικές” δηλώνει το αμερικανικό Πεντάγωνο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου από τον ρωσικό στρατό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ανέφερε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι.

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμειγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ζελένσκι: “Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, θα τα καταφέρναμε”

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων. «Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.

«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντανιέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε νωρίτερα χθες ότι ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.

Οι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να αποσπάσουν τη Μαριούπολη, αστικό κέντρο στρατηγικής σημασίας λόγω της τοποθεσίας του, πάνω στην Αζοφική Θάλασσα, από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων. Αξιωματικοί δυτικών κρατών παρατηρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στις συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά ο επικεφαλής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κοπεί η σύνδεση με τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες οι Ουκρανοί πεζοναύτες στην πόλη δεν έχουν καμία επαφή με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει χρήση χημικών όπλων

Παράλληλα δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια. Στην Ουκρανία κυκλοφόρησαν χθες Δευτέρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στον νότιο τμήμα της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments