Διεθνή

Ρωσία: Πυρηνικές απειλές σε Φινλανδία και Σουηδία αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ρωσία: Πυρηνικές απειλές σε Φινλανδία και Σουηδία αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ
Δύο εκ των κορυφαίων της ρωσικής κυβέρνησης κορυφαίοι προειδοποίησαν ότι αν οι δύο σκανδιναβικές χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε «δεν μπορεί να γίνει λόγος για το καθεστώς της περιοχής της Βαλτικής χωρίς πυρηνικά»

Απειλητικές προειδοποιήσεις απευθύνει η Ρωσία προς Φινλανδία και Σουηδία, και τη διαφαινόμενη πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Η Μόσχα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και άμυνας εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη στο TASS ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.

“Είναι σαφές ότι τα σύνορά μας με τη Φινλανδία έχουν μήκος 1.300 χλμ. Αυτό θα σημάνει μια ριζική αλλαγή στη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση και είναι κατανοητό ότι θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα ασφάλειας και άμυνας που θα κρίνουμε απαραίτητα. Αυτό είναι το ουσία της στρατιωτικής ανάπτυξης», είπε ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είμαι έτοιμος να πω εάν αυτό είναι πραγματικό ή όχι [η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ]», είπε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση.

«Για δεκαετίες, το ουδέτερο καθεστώς αυτών των κρατών είχε εξασφαλίσει ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειάς τους και γενικά την ασφάλεια σε εκείνη την περιοχή που ήταν μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας και, κυρίως, μια πολύ αξιόπιστη πλατφόρμα για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας μαζί μας. », είπε ο Γκρούσκο.

Το ουδέτερο καθεστώς της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν εμπόδισε με κανέναν τρόπο αυτά τα κράτη να αναπτύξουν στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τελικά να γίνουν μέλη της, επεσήμανε ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης.

Με βάση λογικούς προβληματισμούς και ζωτικά συμφέροντα των λαών που ζουν στη βόρεια Ευρώπη, η σημερινή κατάσταση πρέπει να διατηρηθεί, τόνισε ο Γκρούσκο.

«Διαφορετικά, αυτό θα επιδεινώσει σοβαρά τη στρατιωτική κατάσταση και θα επιφέρει τις πιο ανεπιθύμητες συνέπειες που πρέπει να αποφευχθούν», προειδοποίησε.

Η εφημερίδα Times ανέφερε νωρίτερα, επικαλούμενη πηγές ότι και οι δύο χώρες ενδέχεται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ήδη το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Φινλανδία αναμένεται να καταθέσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και να ακολουθήσει η Σουηδία. 

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τα δυτικά της σύνορα, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και σε αυτή την περίπτωση «δεν μπορεί να γίνει λόγος για το καθεστώς της περιοχής της Βαλτικής χωρίς πυρηνικά».

Η Ρωσία θα ενισχύσει την ασφάλεια κατά μήκος των δυτικών συνόρων της εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και δεν θα γίνεται πλέον λόγος για μια Βαλτική χωρίς πυρηνικά, έγραψε την Πέμπτη στο κανάλι του στο Telegram ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Πολύ σύντομα, δηλαδή ακριβώς, μέχρι αυτό το καλοκαίρι, ο κόσμος θα γίνει ακόμα πιο «ασφαλής»», σημείωσε. “Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το μήκος των χερσαίων συνόρων της συμμαχίας με τη Ρωσία θα υπερδιπλασιαστεί. Φυσικά, θα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν αυτά τα σύνορα”, υποστήριξε.

Ο Μεντβέντεφ εξήγησε ότι θα ήταν απαραίτητο να ενισχυθεί η ομάδα των χερσαίων στρατευμάτων και το σύστημα αεράμυνας και να αναπτυχθούν σημαντικές ναυτικές δυνάμεις στον Κόλπο της Φινλανδίας. «Εάν ισχύει αυτό, δεν μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για το μη πυρηνικό καθεστώς της Βαλτικής – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε.

“Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα, ούτε επρόκειτο να το κάνει. Αν είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε, τότε “σημειώστε, δεν ήμασταν εμείς που το προτείναμε”, όπως είπε ένας χαρακτήρας σε μια διάσημη παλιά ταινία.” αυτός πρόσθεσε.

Ελπίζω να επικρατήσει η κοινή λογική

Ο ανώτατος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή, η Σουηδία και η Φινλανδία συζητούν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη συμμαχία «με άγρια ​​σοβαρότητα». Τούτου λεχθέντος, το ίδιο το ΝΑΤΟ «είναι έτοιμο να τα εφαρμόσει κυριολεκτικά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τις λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

“Οι ΗΠΑ μεταδίδουν το “Καλώς ήρθες!” στους εκπροσώπους της Βόρειας Ευρώπης κυριολεκτικά με κάθε δυνατό τρόπο. Απλώς χτυπήστε ταπεινά – και θα σας αφήσουμε να μπείτε. Και τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα έχει περισσότερους επήσμου αντιπάλους», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι είναι σαφές ότι η Μόσχα πρέπει να αντιδράσει σε αυτό «χωρίς συναισθήματα και με ψυχραιμία». “Ο αριθμός των χωρών στο ΝΑΤΟ – τριάντα ή τριάντα δύο – συνολικά δεν είναι πραγματικά σημαντικός για εμάς. Δύο περισσότερες, δύο λιγότερες, με τη σημασία και τον πληθυσμό τους δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά”, σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας σημείωσε ότι η κοινή γνώμη στη Σουηδία και τη Φινλανδία για το ζήτημα της αναγκαιότητας ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι πρακτικά μοιρασμένη στη μέση και αυτό γίνεται μετά από «τη μέγιστη προσπάθεια των κατ’ οίκον υποστηρικτών».

“Κανείς δεν θέλει υψηλότερες τιμές και φόρους, αύξηση της έντασης κατά μήκος των συνόρων, Iskander, υπερηχητικά όπλα ή πλοία με πυρηνικά σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι του. Ας ελπίσουμε ότι η κοινή λογική των γειτόνων μας θα επικρατήσει τελικά. Ωστόσο, αν όχι, τότε , όπως λένε, «το ξεκίνησαν», κατέληξε ο Μεντβέντεφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments