Διεθνή

Νόβακ: Αγοραστές συμφώνησαν να πληρώσουν με ρούβλια

Νόβακ: Αγοραστές συμφώνησαν να πληρώσουν με ρούβλια
Αντιπρόεδρος ρωσικής κυβέρνησης: Σημειώνεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είχε ζητήσει από τις χώρες τις πληρωμές σε ρούβλια αντί ευρώ ως ανταπόδοση των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί. 

Ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε πως αρκετοί αγοραστές ρωσικού αερίου συμφώνησαν να αλλάξουν σε πληρωμές σε ρούβλια. Σημειώνεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είχε ζητήσει από τις χώρες τις πληρωμές σε ρούβλια αντί ευρώ ως ανταπόδοση των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί.  «Αναμένουμε την απόφαση (για αλλαγή σε ρούβλια) από άλλους εισαγωγείς», πρόσθεσε, με τα σχόλιά του να δημοσιεύονται σε περιοδική έκδοση του υπουργείου του.

Όμως Αλεξάντερ Νόβακ δεν αποκάλυψε ποιοι ήταν οι πελάτες που είχαν ήδη προχωρήσει στην αλλαγή αυτή.

Τι συμβαίνει με τις “μη φιλικές χώρες”

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αγοραστές ρωσικού αερίου από «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, μια κίνηση που απορρίφθηκε από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του καθεστώτος των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας. Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει να έχει μειωμένες προμήθειες αερίου εκτός κι αν πληρώσει σε ρωσικό νόμισμα, καθώς επιδιώκει αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν αναφορικά με αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν πρότεινε οι αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank, όπου οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια θα μετατρέπονται σε ρούβλια. Η Αρμενία έχει καταβάλει αρκετές πληρωμές για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, δήλωσε εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Βάγκαν Κερόμπιαν σε συνέντευξή του στο ρωσικό μέσο RBC. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουγγαρία σχεδιάζει να πληρώσει για το ρωσικό αέριο με ευρώ μέσω της Gazprombank.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε υπογράψει συνθήκη με το οποίο κλείνει την στρόφιγγα αν η Ευρώπη δεν πληρώσει το αέριο σε ρούβλια.  Ο Μεντβέντεφ είχε διεμηνύσει ότι τα ρωσικά τρόφιμα και σιτηρά θα εξάγονται μόνο σε «φιλικές χώρες» και μετά από πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμα των εν λόγω χωρών. Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε “φιλικές χώρες” με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments