Άποψη

«Γαλλικό» κλειδί

«Γαλλικό» κλειδί

Πηγή Φωτογραφίας: Reuter

Ο Μανώλης Σιαδήμας σημειώνει στο pagenews.gr πως το αποτέλεσμα γαλλικών εκλογών το βράδυ του Πάσχα δεν θα είναι κομβικό μόνο για το ποιος θα επικρατήσει, αλλά θα δώσει χροιά στο ευρύτερο ευρωπαϊκό power game

Με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως εάν δεν δοθεί Ευρωπαϊκή λύση απέναντι στην ενεργειακή κρίση τότε θα χρησιμοποιηθούν εθνικοί πόροι ενδεχόμενη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να φέρει νέα δεδομένα στους διαδρόμους των Βρυξελλών και των τελικών αποφάσεων.

Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών το βράδυ του Πάσχα δεν θα είναι κομβικό μόνο για το ποιος θα επικρατήσει με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν νίκη στον Εμανουέλ Μακρον απέναντι στην Μαρίν Λεπέν αλλά θα δώσει και διαφορετική χροιά στο ευρύτερο ευρωπαϊκό power game.

Δεν θα είναι μόνο μια αντιπαράθεση των δυνάμεων της λογικής έναντι των δυνάμεων του λαϊκισμού και της προόδου έναντι του συντηρητισμού όπως ήδη το θέτει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά οι γαλλικές εκλογές μπορεί να επηρεάσουν συνολικά την Ευρώπη. Είτε δίνοντας ώθηση ώστε να επικρατήσουν δυνάμεις του λαϊκισμού σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είτε ακόμα και στην πολιτική των Βρυξελλών.

Ο Μακρόν στην Γαλλία «τρέχει» να ανοίξει τη διαφορά από την Λεπέν την ώρα που ακόμα και αριστεροί ψηφοφόροι φλερτάρουν με την ακροδεξιά αντίπαλο του. Και αυτό γιατί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια ρίχνει ακόμα και ιδεολογικά τείχη. 

Μια επικράτηση όμως του Εμανουέλ Μακρόν για πολλούς μπορεί να φέρει αλλαγή στάσης στην Κομισιόν. Άλλωστε ο ίδιος και πριν τις γαλλικές εκλογές επέμενε για πιο γρήγορες και παρεμβατικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. 

Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε μια επικράτηση Μακρόν όχι μόνο για προφανείς λόγους, άλλωστε διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά γιατί ελπίζει πως μπορεί να έρθουν πιο γρήγορες αποφάσεις στις Βρυξέλλες. Άλλωστε και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να πιέσει προς σε κάθε κατεύθυνση δίνοντας περαιτέρω ώθηση και στην συμμαχία του νότου που έχει κοινές ανησυχίες και κοινές προτάσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση. 

Οι γαλλικές εκλογές για κάποιους αποτελούν το «γαλλικό» κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει ή τουλάχιστον να τρέξει τις εξελίξεις αφού οι πολίτες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ζητούν μετ’ επιτάξεως λύσεις και γρήγορες παρεμβάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments