Διεθνή

Γαλλία: Αδειάζουν τα ράφια από αλεύρι και λάδι – Πάνω από 50% αυξήθηκαν οι πωλήσεις

Γαλλία: Αδειάζουν τα ράφια από αλεύρι και λάδι – Πάνω από 50% αυξήθηκαν οι πωλήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: gettotext

Η φρενίτιδα προληπτικών αγορών των Γάλλων έχει προκαλέσει αύξηση των πωλήσεων σε ηλιέλαιο και αλεύρι, με συνέπεια εκπρόσωποι της αγοράς να διαβεβαιώνουν για την επάρκεια προϊόντων τουλάχιστον έως το καλοκαίρι

Οι καταναλωτές συρρέουν σε αυτά τα δύο βασικά προϊόντα, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 57 και 55% την περασμένη εβδομάδα.

Αλεύρι, λάδι…

Σύμφωνα με σημείωμα της εταιρείας ανάλυσης IRI, οι πωλήσεις πετρελαίου στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 55% την εβδομάδα από 4 έως 11 Απριλίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι πωλήσεις αλεύρων αυξήθηκαν κατά 57,4%.

Μια φρενίτιδα αγορών που ξεκίνησε πριν από αρκετές εβδομάδες. Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιελαίου στον κόσμο και μαζί με την Ουκρανία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 78% των παγκόσμιων εξαγωγών. Από την πλευρά του σιταριού, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών, με 75 εκατομμύρια και 33 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα να παράγονται κάθε χρόνο. 

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο και η Ουκρανία η τέταρτη, με το 75% της παραγωγής της να πηγαίνει στο εξωτερικό.

” Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία (τέλη Φεβρουαρίου), οι όγκοι των ελαίων που πωλήθηκαν αυξήθηκαν κατά +33% έναντι του 2021 και είναι +4% υψηλότεροι από το 2020 (περίοδος του πρώτου lockdown) », διευκρινίζει το IRI στη μελέτη του.

Μια βιασύνη που βάζει την αλυσίδα εφοδιασμού υπό πίεση. Ο δείκτης αναφοράς για τις πωλήσεις σούπερ μάρκετ, NielsenIQ, είχε ήδη εξηγήσει στο AFP στις 7 Απριλίου ότι είχε παρατηρήσει αύξηση στα προβλήματα διαθεσιμότητας ορισμένων προϊόντων στα ράφια.

Εγγυημένα αποθέματα ηλιελαίου μέχρι τον Ιούνιο

Παρά αυτές τις προληπτικές αγορές από τους καταναλωτές, οι επαγγελματίες θέλουν να είναι καθησυχαστικοί σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα αποθέματα. Αρκετοί εκπρόσωποι του λιανικού εμπορίου υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος έλλειψης σε όλα τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο. « Σήμερα στη Γαλλία δεν υπάρχει έλλειψη για καθημερινή κατανάλωση και δεν θα υπάρξει μέχρι το καλοκαίρι », δήλωσε στις αρχές Απριλίου στο BFMTV ο πρόεδρος της στρατηγικής επιτροπής E.Leclerc, Michel-Edouard Leclerc. « Ζυμαρικά, υπάρχουν. Για το ηλιέλαιο, τα αποθέματά μας είναι μέχρι τον Ιούνιο ».

« Στο ηλιέλαιο, υπάρχουν λίγες προληπτικές αγορές αλλά δεν έχουμε πλήρη έλλειψη προμήθειας », είχε δηλώσει επίσης στο Radio Classique το αφεντικό του System U, Dominique Schelcher. « Ο κόσμος κάνει αποθέματα και αυτό είναι που μπορεί να αδειάσει τα ράφια αυτή τη στιγμή, αλλά θα υπάρχουν και πάλι εμπορεύματα. Όχι απαραίτητα όλες οι μάρκες, αλλά θα υπάρχουν προϊόντα, μην πανικοβάλλεστε .

“Κοκτέιλ” αβεβαιότητας

Ως εκ τούτου, όσον αφορά στο ηλιέλαιο, που χρησιμοποιείται σε πολλά μεταποιημένα προϊόντα, το πρόβλημα της έλλειψης θα μπορούσε να προκύψει μετά το καλοκαίρι. Στα τέλη Μαρτίου, ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας εκτίμησε ότι η ρωσική εισβολή κινδύνευε να μειώσει στο μισό την επόμενη συγκομιδή σιτηρών. Οι Ουκρανοί ” θα σπείρουν όπου είναι δυνατόν “, αλλά μόνο το ” 50% έως 75% των εδαφών ” θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί”, υπογράμμισε ο Mykola Solsky, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι πολλοί αγρότες είχαν ” ενταχθεί στον στρατό ή στην αμυντική περιοχή “, δημιουργώντας έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Η σπορά έχει ξεκινήσει, αλλά αν δεν υπάρχουν όγκοι ηλίανθου, ” αυτό θα είναι πρόβλημα για το ηλιέλαιο και για τη βιομηχανία τροφίμων “, παραδέχεται ο Thierry Desouches, εκπρόσωπος του System U. Ακόμα κι αν σπείρουν, θα είναι επίσης απαραίτητο να βγουν τα εμπορεύματα από μια χώρα σήμερα αποκομμένη από τους εμπορικούς δρόμους. Μια αβεβαιότητα που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τον πειρασμό των προληπτικών αγορών.

Με πληροφορίες απο Le Figaro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments