Κόσμος

Ρωσία: Προσπαθεί να διατηρήσει συναλλαγματικά αποθέματα σε ξένο νόμισμα

Ρωσία: Προσπαθεί να διατηρήσει συναλλαγματικά αποθέματα σε ξένο νόμισμα

Πηγή Φωτογραφίας: Daily sabah

Το οικονομικό αποθεματικό της Τουρκίας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και γι' αυτόν το λόγο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας πήρε την απόφαση να προσθέσει το "σκληρό" ξένο νόμισμα

Το οικονομικό αποθεματικό της Τουρκίας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και γι’ αυτόν το λόγο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας πήρε την απόφαση να προσθέσει το “σκληρό” ξένο νόμισμα, προκειμένου να υπάρξει κάποια ενίσχυση, για να μπορεί να γίνει η ανταλλαγή.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, οι τουρκικές τράπεζες θα πρέπει τώρα να μετατρέψουν σε λίρες το 40% του συναλλάγματος που κερδίζεται από την παροχή υπηρεσιών και το οποίο επαναπατρίζεται από Τούρκους κατοίκους, όπως είναι οι τομείς του τουρισμού, της υγειονομικής περίθαλψης και των κατασκευών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Προηγουμένως, μόνο τα κέρδη από τις εξαγωγές υπόκεινταν σε αυτό τον κανόνα. Ενώ οι εξαγωγείς υποχρεούνται να μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες κέρδη τους σε ξένο συνάλλαγμα, όταν αυτά επαναπατρίζονται, ο επαναπατρισμός των κερδών από τον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθούσε μέχρι σήμερα να είναι προαιρετικός προς αυτό τον κανόνα.

Turkish Lira Near Rock-bottom amid Low Rates, Rising Inflation

Η ανακοίνωση έρχεται αμέσως μετά την αύξηση, από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, του ποσοστού των κερδών από εξαγωγές που θα μετατρέπεται σε τουρκικές λίρες, στο 40%, από 25% προηγουμένως.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Bloomberg, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει και άλλες πολιτικές εκτός από την αύξηση του ποσοστού για να βοηθήσει την Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει συναλλαγματικά αποθέματα σε ξένο νόμισμα, πέραν του 60%, εν μέσω εκτίναξης του πληθωρισμού.

Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν στα 67,7 δισεκατομμύρια δολάρια, από το ανώτατο όριο των 87,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο οποίο είχαν ανέλθει τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική νομισματική αρχή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments