Διεθνή

«Μήπως υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε στη Σανγκάη;»

«Μήπως υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε στη Σανγκάη;»

Πηγή Φωτογραφίας: japantimes

Η Κίνα ανακοίνωσε μόλις τη Δευτέρα τους πρώτους τρεις θανάτους από κορωνοϊό στη Σαγκάη, ενώ η πόλη καταγράφει χιλιάδες κρούσματα και βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε σκληρό lockdown εγείροντας σοβαρά ερωτήματα στην παγκόσμια κοινή γνώμη - Διάψευση από τον ΕΟΔΥ περί νέας μετάλλαξης στην Κίνα

Με μία μόνιμη απορία βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη Σαγκάη.

Μόλις τη Δευτέρα, κι ενώ η πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε καθολικό lockdown, από την επέλαση της μετάλλαξης όμικρον, ανακοινώθηκαν επίσημα  οι τρεις πρώτοι θάνατοι.

Τρεις ηλικιωμένοι ηλικίας μεταξύ 89 και 91 ετών πέθαναν από τον κορωνοϊό την Κυριακή, αφού η κατάστασή τους επιδεινώθηκε στο νοσοκομείο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της,  η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Σαγκάης. Και οι τρεις ήταν ανεμβολίαστοι και είχαν υποκείμενες παθήσεις όπως στεφανιαία νόσο, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Η πόλη ανέφερε 2.417 συμπτωματικά κρούσματα και 19.831 ασυμπτωματικές λοιμώξεις τη Δευτέρα, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με την επιτροπή υγείας.
Ο αριθμός των νεκρών φαίνεται εντυπωσιακά χαμηλός έναντι του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων — από την 1η Μαρτίου, περισσότεροι από 370.000 άνθρωποι στη Σαγκάη έχουν μολυνθεί και με την επίσημη καταμέτρηση, κανείς δεν είχε πεθάνει από τον Covid μέχρι την Κυριακή.
Συγκριτικά, ο άλλος οικονομικός κόμβος της περιοχής, το Χονγκ Κονγκ, έχει καταγράψει σχεδόν 9.000 θανάτους από Covid από 1,18 εκατομμύρια συνολικά κρούσματα έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Οι ειδικοί απέδωσαν τον υψηλό αριθμό θανάτων στο Χονγκ Κονγκ στο υψηλό ποσοστό μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων. Από τις αρχές Μαρτίου, μόλις το 48% των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω είχαν λάβει δύο δόσεις. Και στην αρχή του τρέχοντος έτους, μόλις το 25% των κατοίκων ηλικίας 80 ετών και άνω είχαν εμβολιαστεί.
Ο χαμηλός επίσημος αριθμός θανάτων της Σαγκάης έχει εγείρει ερωτήματα σε ορισμένους ειδικούς εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, ειδικά δεδομένου ότι η εμβολιαστική κάλυψη μεταξύ των ηλικιωμένων στη Σαγκάη δεν είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του Χονγκ Κονγκ.
Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι της Σαγκάης δήλωσαν ότι το 62% των κατοίκων της πόλης ηλικίας άνω των 60 ετών είχαν εμβολιαστεί πλήρως και το 38% είχε λάβει αναμνηστικό εμβόλιο. Ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών ήταν ακόμη χαμηλότερος, μόλις στο 15% , σύμφωνα με το φερέφωνο του Κομμουνιστικού Κόμματος, την People’s Daily.
Ο Jin Dongyan, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, είπε ότι ο χαμηλός αριθμός θανάτων στη Σαγκάη είναι εν μέρει αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο καταμετρώνται οι θάνατοι από τον Covid στην ηπειρωτική Κίνα. “Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική χώρα για τον υπολογισμό των θανάτων είναι εντελώς διαφορετικές. Πάνω από το 90% των θανάτων από Covid που αναφέρθηκαν στο Χονγκ Κονγκ δεν θα υπολογίζονται στην ηπειρωτική χώρα”, είπε.
Στο Χονγκ Κονγκ, ένα άτομο υπολογίζεται ότι έχει πεθάνει από Covid, εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό λιγότερο από 28 ημέρες πριν από το θάνατό του — ακόμα κι αν πέθανε από αυτοκτονία ή τροχαία ατυχήματα, είπε ο Jin. «Στην ηπειρωτική χώρα, εάν ο αποθανών είχε υποκείμενες ασθένειες, οι περισσότεροι από αυτούς θα κατηγοριοποιούνταν ότι είχαν πεθάνει από άλλες ασθένειες αντί για Covid», είπε ο Jin.
Στη Σαγκάη, ο αριθμός των επίσημα χαρακτηρισμένων σοβαρών κρουσμάτων είναι επίσης χαμηλός. Σύμφωνα με τον Wu Jinglei, διευθυντή της επιτροπής υγείας της Σαγκάης, μόνο 16 σοβαρές περιπτώσεις νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο από το Σάββατο. «Ένας από αυτούς έχει εμβολιαστεί πλήρως, οι υπόλοιποι δεν εμβολιάστηκαν κατά του Covid-19», είπε.
Οι Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν σημειώσει το υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών και ήπιων κρουσμάτων στο ξέσπασμα της Omicron της χώρας. Ο Wang Guiqiang, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πεκίνο, είπε σε μια κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στις 6 Απριλίου ότι αυτό οφείλεται στο ότι η παραλλαγή Omicron είναι λιγότερο λοιμογόνος, οι άνθρωποι εμβολιάζονται και ότι οι ενεργές δοκιμές έχουν εντοπίσει πολλά κρούσματα νωρίς, κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης. Ωστόσο, ο Wang προειδοποίησε ότι το Omicron εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους, ειδικά εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που η ηπειρωτική Κίνα αναφέρει θανάτους από Covid φέτος. Τον περασμένο μήνα, η βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν ανέφερε δύο θανάτους — τον πρώτο σε περισσότερο από ένα χρόνο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε μόνο δύο θανάτους από Covid, και τους δύο τον Ιανουάριο.
Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν τον χαμηλό αριθμό θανάτων της χώρας στην υποτιθέμενη επιτυχία της στρατηγικής της για μηδενικό Covid, συχνά συγκρίνοντάς την με τους εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους που αναφέρθηκαν στις δυτικές χώρες.
Όμως, όλο και περισσότερο, ο χαμηλός επίσημος απολογισμός των νεκρών εγείρει επίσης ερωτήματα σε πολλούς κατοίκους της Σαγκάης σχετικά με το εάν δικαιολογείται η επιβολή του είδους των αυστηρών μέτρων που έχουν ανατρέψει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι αναφερόμενοι θάνατοι έρχονται καθώς η μητρόπολη των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων συνεχίζει να υπομένει ένα εξαντλητικό lockdown, το οποίο έχει παγώσει σχεδόν το ζωντανό, πολυσύχναστο επιχειρηματικό κέντρο.
Οι κάτοικοι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους για τρεις εβδομάδες και μετρούν, με πολλούς να παραπονιούνται για έλλειψη τροφίμων, έλλειψη ιατρικής πρόσβασης, κακές συνθήκες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς καραντίνας και βαριά μέτρα, όπως ο διαχωρισμός των μολυσμένων παιδιών από τους γονείς τους.
Στα έντονα λογοκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, οι χρήστες έχουν καταφύγει σε δημιουργικούς τρόπους για να εκφράσουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το παρατεταμένο lockdown, συμπεριλαμβανομένης της ανάρτησης με φαινομενικά άσχετα hashtag που προκαλούν κρυφή κριτική ή σαρκασμό. Αλλά αυτά τα hashtags συχνά λογοκρίνονται επίσης αφού τραβούν την ευρεία προσοχή.
Την Κυριακή, το τελευταίο λογοκριμένο hashtag στο Weibo, την υπηρεσία που μοιάζει με Twitter της Κίνας, είναι η πρώτη γραμμή από τον εθνικό ύμνο της Κίνας: “Σηκωθείτε! Αυτοί οι άνθρωποι που αρνούνται να γίνουν σκλάβοι!”

Καθηγητής Γαλιατσάτος για Σανγκάη: Ελπίζω να μην μας κρύβουν κάτι…

Προβληματισμό για το πρωτόγνωρης σκληρότητας απαγορευτικό στη Σανγκάη εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο Παναγής Γαλιατσάτος – πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, στη σκιά της… διαταγής που δόθηκε για μηδενικά κρούσματα στην πόλη έως την Τετάρτη. Ο κ. Γαλιατσάτος εξέφρασε την ελπίδα να είναι θέμα πολιτισμού αυτά που συμβαίνουν, και όχι η Κίνα να κρύβει μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

«Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σαγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον ‘κρατήσουμε’ σαν ένα κρύωμα».

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, «έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο… Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID».

«Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δε θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω» σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στην Κίνα εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, διαψεύδοντας ότι βρέθηκε νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σαγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2.H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.

Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Βάση των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.

Συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments