Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η δεύτερη φάση του πολέμου έχει ξεκινήσει

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η δεύτερη φάση του πολέμου έχει ξεκινήσει
Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεσή τους στην ανατολική Ουκρανία, στην περιοχή του Ντονμπάς ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε διάγγελμά του

Η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της στο Ντονμπάς επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι.

«Τώρα μπορούμε να ανακοινώσουμε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τη μάχη για το Ντονμπάς, την οποία προετοίμαζαν εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του.

«Ένα πολύ σημαντικό μέρος του ρωσικού στρατού έχει τώρα συγκεντρωθεί για την επίθεση αυτή. Όσοι στρατιώτες και αν αναπτυχθούν εκεί, εμείς θα πολεμήσουμε, θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Θα το κάνουμε αυτό κάθε ημέρα», ήταν το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου.

«Η δεύτερη φάση του πολέμου έχει ξεκινήσει» είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Αντρέι Γερμάκ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός», έγραψε ο Αντρέι Γερμάκ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αποκρούσουν να συγκρατήσουν την επίθεση.

Νωρίτερα,  ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας, είχε δηλώσει πως η Ρωσία φαίνεται να έχει ξεκινήσει την αναμενόμενη νέα της επίθεση στα ανατολικά.

«Σήμερα το πρωί, σχεδόν σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και του Χάρκοβο, οι κατακτητές προσπάθησαν να διαρρήξουν τις άμυνές μας», δήλωσε ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν μέσω τηλεόρασης.

«Ξεκίνησαν την προσπάθειά τους να εκκινήσουν την ενεργητική φάση σήμερα το πρωί», είπε.

Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου μαίνονται οι μάχες, σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές.

Μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της γύρω από το Κίεβο, η Ρωσία συγκέντρωσε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στην ανατολική Ουκρανία, στόχο συχνών βομβαρδισμών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, στο Χάρκοβο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15, μεταξύ αυτών και ένα 14χρονο αγόρι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

OHE: Δεν προβλέπονται άμεσα εκεχειρίες για ανθρωπιστικούς λόγους

Εκεχειρίες για ανθρωπιστικούς λόγους μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είναι εφικτές στο κοντινό μέλλον, αλλά μπορεί να είναι εφικτές σε κάποιες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γκρίφιθς είπε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν θέσει ακόμη τοπικές εκεχειρίες στην κορυφή της ατζέντας τους.

Συμπλήρωσε ότι αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ σχεδιάζουν να στείλουν μια αυτοκινητοπομπή μέσα στις επόμενες δύο ημέρες στην εμπόλεμη ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ και από εκεί, να στείλουν προμήθειες στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments