Διεθνή

Κύπρος: Αυτά είναι τα μέτρα για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών

Κύπρος: Αυτά είναι τα μέτρα για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών
Ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπου αποφάσισαν να κινηθούν σε τέσσερις κατευθύνσεις μέτρων

Ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπου αποφάσισαν να κινηθούν σε τέσσερις κατευθύνσεις μέτρων, προκειμένου να αναχαιτίσουν τις ροές των προσφύγων.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα της σύσκεψης αποφασίστηκε μια σειρά μέτρων. Τα μέτρα θα έχουν ως στόχο την αποτροπή εισόδου στις υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές παράτυπων μεταναστών και την αυστηροποίηση των μέτρων για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Επίσης την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις δομές φιλοξενίας ή στις Κεντρικές Φυλακές. Επιπλέον τη συνέχιση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της ΕΕ ώστε το συντομότερο να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές εκ μέρους των Βρυξελλών, για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών σε ασφαλείς χώρες.

Ο κ. Πελεκάνος είπε ότι συζητήθηκε, επίσης, αριθμός άλλων μέτρων και ενεργειών που θα αμβλύνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συνεχιζόμενες ροές, όπως είναι, για παράδειγμα, η παρατηρούμενη αύξηση της εγκληματικότητας.

Πρόσθετα, συνέχισε, η Αστυνομία θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε ακατάλληλα υποστατικά στα οποία διαμένουν υπεράριθμοι μετανάστες, αλλά και μέτρα που αφορούν σε κοινότητες στις οποίες συναθροίζονται υπεράριθμοι μετανάστες.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες όπως κατηγοριοποιηθούν τα διάφορα μέτρα και εκεί και όπου απαιτείται να κατατεθούν προτάσεις για νομοθετική ρύθμιση», σημείωσε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα ότι οι συνεχιζόμενες αυξημένες μεταναστευτικές ροές οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εργαλειοποίηση των μεταναστών εκ μέρους της Τουρκίας, με στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχών έχουν οδηγήσει σε πρωτόγνωρο αριθμό αιτητών πολιτικού ασύλου.

«Από όσα τέθηκαν κατά τη σύσκεψη, οι αιτούντες πολιτικό άσυλο ανέρχονται σήμερα σε ποσοστό 5% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν σε όλες τις χώρες πρώτης γραμμής της Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 1%», είπε, σημειώνοντας ότι ο Υπουργός Εσωτερικών παρέθεσε στοιχεία σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση όσον αφορά τους αριθμούς.

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με 11 ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες που δηλώθηκαν ως ελλείποντα πρόσωπα και δεν έχουν εντοπιστεί ο κ. Πελεκάνος είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη.

Σε ερώτηση για τους τρόπους που συζητήθηκαν ώστε να σταματήσουν οι ροές από τα κατεχόμενα, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι υπάρχουν μέτρα τα οποία ήδη λαμβάνονται όπως τα φυσικά εμπόδια, η ηλεκτρονική παρακολούθηση, με την εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης να αναμένεται πριν από το τέλος του έτους, αλλά και η σύσταση της μονάδας επιτήρησης της πράσινης γραμμής.

«Αυτά είναι θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή σύσκεψη και έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις που προκύπτουν», είπε.

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος απάντησε πως σε ό,τι αφορά το θέμα των φυσικών εμποδίων για αποτροπή ροών από τα κατεχόμενα υπάρχει περιθώριο αύξησης του μέτρου αυτού, ώστε να καλυφθούν και άλλες περιοχές, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που εξετάζεται.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης δεν έχει αρχίσει η εγκατάσταση του συστήματος, διευκρίνισε ο κ. Πελεκάνος, προσθέτοντας ότι είναι μέτρο που θα προστεθεί στα υφιστάμενα, όπως και αυτό της σύστασης μονάδας επιτήρησης της πράσινης γραμμής κάτι για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και το σχετικό νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα γίνει αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η μετακίνηση πληθυσμού από αυτές τις δομές σε άλλους χώρους και όπως είπε, έχει ήδη, ληφθεί ανάλογο μέτρο τις προηγούμενες βδομάδες. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι αν επιτευχθεί η μείωση των ροών, θα μπορεί να γίνεται και καλύτερη διαχείριση στις δομές φιλοξενίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments