Οικονομία

Standard and Poor’s: Αναβάθμισε την ελληνική οικονομία από ΒΒ σε BB+

Standard and Poor’s: Αναβάθμισε την ελληνική οικονομία από ΒΒ σε BB+
Standard and Poor’s: Η χώρα μας πλέον βρίσκεται μια "ανάσα" από την επενδυτική βαθμίδα

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία από ΒΒ σε BB+. Η χώρα μας πλέον βρίσκεται μια “ανάσα” από την επενδυτική βαθμίδα. Είναι η 2η αναβάθμιση μάλιστα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τον Απρίλιο, την ελληνική Οικονομία είχε αναβαθμίσει και ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Ο Οίκος διατηρεί μάλιστα και σταθερή την προοπτική (stable).  Η εξέλιξη αυτή φέρνει την Ελλάδα ένα βήμα  από την επενδυτική βαθμίδα: το επόμενο βήμα αναβάθμισης από τον S&P’s είναι πλέον η κατηγορία “ΒΒΒ-” δηλαδή “ομόλογα με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα”.Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην Κυβέρνηση να κάνει σχέδια και για νέα έκδοση 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου.

Η DBRS είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒB (high) είχε προχωρήσει  ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Η αναβάθμιση όπως αναφέρουν αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προχωρά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση. Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8,3% πέρυσι και τώρα βρίσκεται πολύ κοντά σε προπανδημικό επίπεδο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα μειώσει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα από τη φετινή άνοδο του ΑΕΠ. Η ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο έστειλε σήμα στήριξης στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε μονοψήφια επίπεδα, ακόμη και με κάποια νέα επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.

Η σταθερή τάση αντανακλά την άποψη της DBRS ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά από τη διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους του δημόσιου τομέα. Η DBRS θεωρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές πιστωτικές αβεβαιότητες: οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία, η ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα και ο βαθμός στον οποίο η ΕΚΤ θα παρέχει στήριξη στα ελληνικά ομόλογα σε ενδεχόμενες διαταραχής της αγοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments