Ελλάδα

Ηπατίτιδα: Εξακολουθούμε να μην έχουμε κρούσμα λέει ο Ζαούτης

Ηπατίτιδα: Εξακολουθούμε να μην έχουμε κρούσμα λέει ο Ζαούτης

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ηπατίτιδα: Ο Θεοκλής Ζαούτης μίλησε σχετικά με το αν έχουν εκδηλωθεί κρούσματα της ασθένειας στην Ελλάδα.

Η αγωνία για την ηπατίτιδα αυξάνεται. Ο Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε πως  «Τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας είναι σε ετοιμότητα και προετοιμασμένα να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα «εξακολουθούμε να μην έχουμε κρούσμα». Επισήμανε ωστόσο ότι «είμαστε σε εγρήγορση, έχουν ειδοποιηθεί όλες οι υγειονομικές περιφέρειες και όλα τα νοσοκομεία για το ποιος είναι ο ορισμός της οξείας ηπατίτιδας».

Φτάνουν στα 166 στην Ευρώπη

«Έχουμε φόρμα καταγραφής να έρχονται επιδημιολογικά στοιχεία στον ΕΟΔΥ και αν χρειαστεί να σταλούν δείγματα προς εξερεύνηση» συμπλήρωσε. Ο κ. Ζαούτης είπε, ακόμη, πως υπάρχει ανησυχία και των γονεών, οι οποίοι καλούν στον ΕΟΔΥ για να ενημερωθούν για τα συμπτώματα.

Στα 166 φτάνουν τα κρούσματα ηπατίτιδας που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και Ηνωμένο Βασίλειο σε παιδιά. Τα περισσότερα εντοπίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ / ECDC).

Ειδικότερα, μετά την αρχική αναφορά της αύξησης κρουσμάτων σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε προηγουμένως υγιή παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 5 Απριλίου 2022 και έως τις 20 Απριλίου 2022, εντοπίστηκαν 111 περιπτώσεις, ηλικίας 10 ετών και κάτω στη χώρα. Από την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 έχουν αναφερθεί περίπου 55 κρούσματα από όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία). Σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο (Καναδά, Ισραήλ, Ιαπωνία, ΗΠΑ).

Ποια είναι η προτεραιότητα

Προς το παρόν, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη. Ο εργαστηριακός έλεγχος έχει αποκλείσει την ιογενή ηπατίτιδα τύπου A, B, C, D και E σε όλες τις περιπτώσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό των αναφερόμενων περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βγει θετικά στον αδενοϊό και το ίδιο ίσχυε για ορισμένες περιπτώσεις από άλλες χώρες.

Προτεραιότητα σε αυτό το σημείο της εκδήλωσης είναι ο προσδιορισμός του υποκείμενου αιτιολογικού παράγοντα, της παθογένειας της νόσου και των παραγόντων κινδύνου για τη σοβαρότητα των περιπτώσεων οξείας σοβαρής ηπατίτιδας στα παιδιά. Η τρέχουσα υπόθεση είναι ότι μια λοίμωξη ή συν-λοίμωξη από ανθρώπινο αδενοϊό είναι ο πιο πιθανός αιτιολογικός παράγοντας. Ωστόσο, άλλες αιτιολογίες είναι ακόμη υπό εξέταση και δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί.

Καθώς η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, δεν μπορούν να καθοριστούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου σε αυτό το στάδιο. Η έκθεση των κοπράνων και του στόματος σε ιούς όπως οι αδενοϊοί είναι πιο πιθανή για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, το ΕΚΠΕΝ συνιστά την ενίσχυση γενικών καλών πρακτικών υγιεινής (συμπεριλαμβανομένης της προσεκτικής υγιεινής των χεριών, του καθαρισμού και της απολύμανσης των επιφανειών) σε χώρους που βρίσκονται παιδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments