Κόσμος

Αφγανιστάν: Διεθνή αναγνώριση ζητά ο ηγέτης των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Διεθνή αναγνώριση ζητά ο ηγέτης των Ταλιμπάν
Αφγανιστάν: Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν ζητά από την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την κυβέρνηση τους.

Μετά από την εγκαθίδρυση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο ανώτατος ηγέτης ζητά την αναγνώριση τους. Μάλιστα, εκτιμά ότι ο κόσμος έχει γίνει «ένα μικρό χωριό» και ότι η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων θα λύσει τα προβλήματα της χώρας. Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.

Σε μήνυμά του που μεταδόθηκε σήμερα, λίγες ημέρες πριν τη γιορτή Άιντ ελ Φιτρ, «τη γιορτή για το τέλος της νηστείας» που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανού, ο ανώτατος ηγέτης του Αφγανιστάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα δεν αναφέρθηκε στα θέματα που προκαλούν ένταση μεταξύ του Αφγανιστάν και της διεθνούς κοινότητας, όπως τα δικαιώματα των γυναικών.

Τι ανέφερε ο ανώτατος ηγέτης

Αντίθετα εκτίμησε ότι η αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν αποτελεί προτεραιότητα «ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας επισήμως και με σεβασμό στους κανόνες και τις αρχές της διπλωματίας».

«Χωρίς καμία αμφιβολία ο κόσμος έχει μετατραπεί σε ένα μικρό χωριό», πρόσθεσε ο Αχουντζάντα, ο οποίος ζει απομονωμένος στην Κανταχάρ, το πνευματικό κέντρο των Ταλιμπάν, και δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως ποτέ μετά την επιστροφή στην εξουσία του ισλαμιστικού κινήματος. «Το Αφγανιστάν έχει να διαδραματίσει ρόλο στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίσει το Ισλαμικό Εμιράτο», πρόσθεσε.

Επιδεινώνεται η κατάσταση ασφαλείας

Το μήνυμα αυτό αναρτήθηκε την ώρα που η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν φαίνεται να επιδεινώνεται και πάλι, αφού βελτιώθηκε σημαντικά μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί πολλές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της σιιτικής μειονότητας Χαζάρα, την ευθύνη για αρκετές από τις οποίες έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αχουντζάντα δεν αναφέρθηκε άμεσα σε αυτές, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Αφγανιστάν απέκτησε «έναν ισχυρό ισλαμικό και εθνικό στρατό» καθώς και μια «στερεή υπηρεσία Πληροφοριών».

Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας επιθυμεί η αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν να συνδέονται άμεσα με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments