Διεθνή

Ουκρανία: Η Ρωσία κλέβει σιτηρά από τα κατεχόμενα – Αυξάνεται η απειλή επισιτιστικής ασφάλειας

Ουκρανία: Η Ρωσία κλέβει σιτηρά από τα κατεχόμενα – Αυξάνεται η απειλή επισιτιστικής ασφάλειας

Πηγή Φωτογραφίας: dw

Αναλυτές προβλέπουν ότι η φετινή παραγωγή θα περιοριστεί κάτω από το 50% της περσινής - Το 2021 η παραγωγή ανήλθε σε 86 εκατομμύρια τόνους και φέτος "βλέπουν" να μειώνεται σε 41,4 εκατομμύρια τόνους

 Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλέψει «πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους» σιτηρών στις περιοχές της Ουκρανίας που κατέχουν.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της ΟυκρανίαςΤάρας Βισότσκι εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα περισσότερα από αυτά, περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνοι σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στα κατεχόμενα εδάφη θα μπορούσαν επίσης να κλαπούν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία την Πέμπτη ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχει καταλάβει, μια πράξη που είπε ότι αύξησε την απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι είπε ότι η κλοπή σιτηρών αυξήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

“Προσωπικά το ακούω από πολλούς ιδιοκτήτες σιλό στα κατεχόμενα. Πρόκειται για ξεκάθαρη ληστεία. Και αυτό συμβαίνει παντού στα κατεχόμενα”, ανέφερε ο Σόλσκι σύμφωνα με το υπουργείο.

Είπε ότι μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα τροφίμων σε περιοχές που επί του παρόντος δεν ελέγχονται.

“Σύντομα θα γίνει συγκομιδή σιταριού στο νότο. Αλλά οι αγρότες σε αυτή την κατάσταση μπορεί κάλλιστα να πουν: “Εδώ είναι τα κλειδιά του τρακτέρ – πηγαίνετε να το μαζέψετε μόνοι σας, αν θέλετε”, είπε ο Σόλσκι.

Το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε την Παρασκευή ότι έξι περιοχές στην Ουκρανία ολοκλήρωσαν την πρώιμη ανοιξιάτικη σπορά τους, παρά τη ρωσική εισβολή.

Η Ουκρανία χωρίζεται σε 24 περιοχές, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για σπορά σιτηρών στο Λουγκάνσκ στα ανατολικά λόγω των σφοδρών μαχών εκεί.

Το υπουργείο δεν έδωσε καμία πρόβλεψη συγκομιδής σιτηρών το 2022, ενώ οι αναλυτές βλέπουν την παραγωγή σε 41,4 εκατομμύρια τόνους φέτος σε σύγκριση με 86 εκατομμύρια τόνους το 2021.

Η συμβουλευτική εταιρεία APK-Inform είπε ότι οι εξαγωγές σιτηρών το 2022/23 θα μπορούσαν να ανέλθουν συνολικά σε 33,2 εκατομμύρια τόνους έναντι 45,5 εκατομμυρίων που αναμένονται για τη σεζόν 2021/22 που λήγει τον Ιούνιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments