Διεθνή

Κλιματική αλλαγή: Καύσωνας σε Ινδία – Πακιστάν «δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης»

Κλιματική αλλαγή: Καύσωνας σε Ινδία – Πακιστάν «δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης»

Πηγή Φωτογραφίας: telegraphindia

Την Παρασκευή καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία της ημέρας σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και είναι απειλητική για ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο, αρχικά.

Σε περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν, οι θερμοκρασίες για την εποχή ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία για τη βορειοδυτική και την κεντρική Ινδία τον Απρίλιο ήταν η υψηλότερη από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία πριν από 122 χρόνια, φτάνοντας τους 35,9 και 37,78 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, σύμφωνα με το Ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα.
Τον περασμένο μήνα, το Νέο Δελχί είδε επτά συνεχόμενες ημέρες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, τρεις βαθμούς πάνω από τη μέση θερμοκρασία για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με μετεωρολόγους του CNN. Σε ορισμένες πολιτείες,λόγω του καύσωνα τα σχολεία έκλεισαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν  και οι προμήθειες ενέργειας δέχθηκαν μεγάλη πίεση, καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να διατηρούνται ενυδατωμένοι.

Ο καύσωνας έγινε αισθητός και στο γειτονικό Πακιστάν, όπου οι πόλεις Τζακομπαμπάντ και Σιμπί στα νοτιοανατολικά της χώρας κατέγραψαν υψηλές θερμοκρασίες 47 βαθμών Κελσίου την Παρασκευή, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Τμήμα του Πακιστάν, καταγράφοντάς την ως την υψηλότερη θερμοκρασία εκείνης της ημέρας σε οποιαδήποτε πόλη στο βόρειο ημισφαίριο.

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που το Πακιστάν βιώνει αυτό που πολλοί αποκαλούν «έτος χωρίς άνοιξη», δήλωσε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής του Πακιστάν, Σέρι Ρεχμάν.
Οι θερμοκρασίες στην Ινδία αναμένεται να υποχωρήσουν αυτή την εβδομάδα, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κλιματική κρίση θα προκαλέσει συχνότερους και μεγαλύτερους καύσωνες, επηρεάζοντας περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στις δύο χώρες.
Η Ινδία είναι μεταξύ των χωρών που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), με τον επικεφαλής της να προειδοποιεί για επιπτώσεις και στην υγεία

Απώλεια καλλιεργειών

Η Ινδία αντιμετωπίζει συχνά καύσωνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Μάιο και Ιούνιο, αλλά φέτος οι θερμοκρασίες άρχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Στη βόρεια πολιτεία του Παντζάμπ, γνωστή ως «καλάθι ψωμιού της Ινδίας», αυτό προκαλεί θερμικό στρες, όχι μόνο σε εκατομμύρια εργάτες γης, αλλά και σε χωράφια με σιτάρι στα οποία βασίζονται για να ταΐσουν τις οικογένειές τους και να πουλήσουν σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μία μέση αύξηση έως και 7 βαθμούς Κελσίου τον Απρίλιο είχε μειώσει τις αποδόσεις σιταριού., κατά 500 κιλά ανά εκτάριο, ενώ οι συνθήκες για όλους όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους (αγρότες, οικοδόμοι, μικροπωλητές) υποφέρουν από τη ζέστη, αφού δεν έχουν εναλλακτική.

Κλείσιμο σχολείων και διακοπές ρεύματος

Σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια έχει οδηγήσει σε έλλειψη άνθρακα, αφήνοντας εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα ακόμα και για 9 ώρες την ημέρα.
Την περασμένη εβδομάδα, τα αποθέματα άνθρακα σε τρία από τα πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στα οποία βασίζεται το Δελχί για την παροχή ενέργειας έφθασαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, πέφτοντας κάτω από το 25%, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας του Δελχί.
Η Ινδία ακύρωσε περισσότερα από 650 επιβατικά τρένα μέχρι τα τέλη Μαΐου για να καθαρίσει τις γραμμές για περισσότερα τρένα φορτίου, καθώς η χώρα προσπαθεί να αναπληρώσει τα αποθέματα άνθρακα στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Σιδηροδρόμων της χώρας.

Οι Indian Railways είναι βασικός προμηθευτής άνθρακα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε όλη τη χώρα.

Ορισμένες πολιτείες της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Βεγγάλης και της Οντίσα, έχουν ανακοινώσει κλειστά σχολεία για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας.
Τα τελευταία χρόνια, τόσο η ομοσπονδιακή όσο και η πολιτειακή κυβέρνηση έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων του καύσωνα, συμπεριλαμβανομένου του κλείσιμου των σχολείων και της έκδοσης συμβουλών υγείας για το κοινό.
Όμως, σύμφωνα με τον Τσάντνι Σινγκ, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προετοιμαστούμε για μελλοντικούς καύσωνες. «Δεν έχουμε σχέδιο δράσης για τη θερμότητα και υπάρχουν κενά στον προγραμματισμό», είπε ο Σινγκ. “Μπορείς μόνο να προσαρμοστείς τόσο πολύ. Αυτός ο καύσωνας δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments