Διεθνή

Χιλή: Ανοίγει ξανά τα χερσαία σύνορα της μετά από τρία χρόνια

Χιλή: Ανοίγει ξανά τα χερσαία σύνορα της μετά από τρία χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: The New York Times

Χιλή: Aνακοίνωσε ότι ανοίγει 22 χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, που είχαν κλείσει από τις 17 Μαρτίου 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Η Χιλή ανακοίνωσε ότι ανοίγει 22 χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, που είχαν κλείσει από τις 17 Μαρτίου 2020 με την Αργεντινή, τη Βολιβία και το Περού, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Μόνο τα εμπορεύματα μπορούσαν να περάσουν από αυτά τα σημεία διέλευσης, που ήταν κλειστά για την κυκλοφορία των ανθρώπων.

“Η κυκλοφορία στα σύνορα θα εξομαλυνθεί”, αναφέρει ο λογαριασμός στο Twitter της υπηρεσίας των συνόρων του υπουργείου Εσωτερικών της Χιλής. Η επιδημία έχει σταθεροποιηθεί στη Χιλή, παρότι εξακολουθούν να ισχύουν τα υγειονομικά μέτρα, κυρίως για τους αλλοδαπούς μη κατοίκους.

Τρία επίπεδα συναγερμού είναι σε ισχύ, τα σύνορα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με το επίπεδο 1 που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στα ταξίδια εντός ή εκτός της χώρας.

Χιλή:

Συνιστάται μόνο το μοριακό τεστ PCR πριν από το ταξίδι, αλλά κατά την άφιξή τους στη Χιλή, οι ταξιδιώτες μπορεί να ελεγχθούν τυχαία. Ένα έντυπο υγείας πρέπει να συμπληρώνεται και οι αλλοδαποί μη κάτοικοι πρέπει επίσης να έχουν ασφάλιση υγείας σε περίπτωση που χρειαστεί να λάβουν θεραπεία για την Covid-19. Εάν ο συναγερμός επανέλθει στο μέγιστο επίπεδο 3, αυτό σημαίνει την επαναφορά των περιορισμών.

Τον Νοέμβριο, το αεροδρόμιο του Σαντιάγο άνοιξε ξανά, και ακολούθησαν τερματικοί σταθμοί στις πόλεις Αντοφαγκάστα και Ικίκε (βόρεια) και Πούντα Αρένας (νότια) και μετά πέντε σημεία διέλευσης στα σύνορα με την Αργεντινή στις 22 Δεκεμβρίου.

Η Χιλή, μια χώρα με περισσότερους από 19 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει 3,5 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και 57.539 θανάτους από τις 8 Μαρτίου 2020.

Τρεις τραυματίες από σφαίρες σε διαδήλωση για την Πρωτομαγιά

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες και δύο ύποπτοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ταραχών στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της Χιλής, σε μια από τις πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά τη διάρκεια πορείας που οργάνωσε συνδικαλιστική οργάνωση, σημειώθηκαν επεισόδια: διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα, ορισμένοι μπήκαν σε καταστήματα και ζήτησαν τον λόγο από εμπόρους.

«Σημειώθηκαν συγκρούσεις με εμπόρους που δυστυχώς έκαναν χρήση πυροβόλων όπλων και τραυμάτισαν τρεις ανθρώπους, δύο γυναίκες και έναν άνδρα», δήλωσε ο Ενρίκε Μονράς, επικεφαλής της αστυνομίας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν δύο ξένοι, που βαρύνουν υποψίες πως άνοιξαν πυρ. Η εισαγγελία διενεργεί έρευνα για την υπόθεση. «Κοντεύουμε να θεωρήσουμε τη βία κοινοτοπία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε συμμορίες κακοποιών να πάρουν τον έλεγχο των δρόμων στη χώρα μας», σχολίασε ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς.

Η παραδοσιακή πορεία για την εργατική Πρωτομαγιά, την οποία οργάνωσε η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Χιλής και στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, ολοκληρώθηκε χωρίς το παραμικρό επεισόδιο.

«Είμαστε ευτυχείς, είναι ιδιαίτερη μέρα, ειδικά έπειτα από δυο χρόνια περιοριστικών μέτρων», για να «αναγνωριστεί η δουλειά πολλών συντρόφων, όπως οι εργαζόμενοι (στους τομείς) της υγείας, του εμπορίου και των μεταφορών, που ήταν απόλυτα απαραίτητοι» για να ξεπεραστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, σχολίασε ο Νταβίντ Ακούνια, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας.

Ο κατώτερος μισθός στη Χιλή θα αυξηθεί τον Αύγουστο από τα 350.000 πέσος (390 ευρώ) στα 400.000 πέσος. Ο πρόεδρος Μπόριτς έχει δηλώσει πως πρόθεσή του είναι να έχει φθάσει τα τουλάχιστον 500.000 πέσος προτού ολοκληρωθεί η θητεία του το 2026.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments