Οικονομία

Ευρωζώνη: “Καμπανάκι” για την οικονομία και τον πληθωρισμό – Τι φοβούνται οι αγορές

Ευρωζώνη: “Καμπανάκι” για την οικονομία και τον πληθωρισμό – Τι φοβούνται οι αγορές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ευρωζώνη: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκρηκτική αύξηση των σχετικών τιμών στα βασικά εμπορεύματα μείωσαν την ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες

Η πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης φαίνεται να πηγαίνει σε σταδιακή επιβράδυνση παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις έδειχναν σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,2% σε τρίμηνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, το λιγότερο τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκρηκτική αύξηση των σχετικών τιμών στα βασικά εμπορεύματα μείωσαν την ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή- ότι η ανάπτυξη θα ήταν 0,3% στο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5%, επιταχύνοντας από το 4,7% το τέταρτο τρίμηνο  και επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου

Προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης και στην ΕΚΤ η εκτόξευση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, καθώς παρά την προσπάθεια να αποδοθεί στην αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, είναι ξεκάθαρο από τη διεύρυνση των spreads ότι υπάρχουν άλλες υφέρπουσες αιτίες. Τελικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στα επίπεδα του 2019, πριν την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, καταδεικνύοντας αύξηση του country risk. Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει χρέος 180,2% του ΑΕΠ το 2022, 168,6% το 2023, 155,2% το 2024 και 146,5% το 2025.

Υψηλές πτήσεις σημείωσε το επταετές ομόλογο με σχεδόν κοντά στα 6 δις. προσφορές . Μάλιστα είναι υψηλότερη η ζήτηση από το ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020, καθώς μέχρι τώρα οι προσφορές προσεγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ.

Η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο mid swaps +115 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,57%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 110 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,51%. Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.

H προσφορά του 7ετούς, τον Απρίλιο του 2020, όταν είχε πρωτοεκδοθεί το ομόλογο, είχε σημειώσει ισχυρή ζήτηση και ικανοποιητικό επιτόκιο για τα δεδομένα των συνθηκών που επικρατούσαν τότε στην αγορά και το βιβλίο προσφορών είχε κλείσει με τις προσφορές των επενδυτών να υπερβαίνουν τα 5,9 δισ. ευρώ, με 128 επενδυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments