Οικονομία

Ελλάδα ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο

Ελλάδα ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο
Ελλάδα ομόλογο: Το βιβλίο άνοιξε με την αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο mid swaps συν 115 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 2,56%. 

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, με το τελευταίο να προσδοκά την άντληση ενός ποσού μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ. Το βιβλίο άνοιξε με την αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο mid swaps συν 115 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 2,56%. Το υφιστάμενο ποσό του τίτλου είναι σήμερα 2,42 δισ. ευρώ και η ωρίμανση στις 22 Απριλίου του 2027.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε έξι ανάδοχες τράπεζες να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες και αφορά τις BNP Paribas, BofA Securities, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.

H προσφορά του 7ετούς, τον Απρίλιο του 2020, όταν είχε πρωτοεκδοθεί το ομόλογο, είχε σημειώσει ισχυρή ζήτηση και ικανοποιητικό επιτόκιο για τα δεδομένα των συνθηκών που επικρατούσαν τότε στην αγορά και το βιβλίο προσφορών είχε κλείσει με τις προσφορές των επενδυτών να υπερβαίνουν τα 5,9 δισ. ευρώ, με 128 επενδυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Το αρχικό guidance που είχε δοθεί τότε ήταν για επιτόκιο 230 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps και η πρώτη τιμολόγηση έδινε επιτόκιο περίπου 2,16%, αλλά τελικά το επιτόκιο κινήθηκε χαμηλότερα στο 2,013% ή MS + 200 μ.β. Το κουπόνι του ομολόγου είναι στο 2%.

Η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,08%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο τις τελευταίες ημέρες από τα προ ρωσικής εισβολής επίπεδα του 1,8% (ιστορικό χαμηλό 0,528%, 13/8/2021), ενώ το spread έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται σταθερά στις 200 μονάδες βάσης.

Η έκδοση αναμένεται να συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη το θετικό momentum στην αγορά μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s σε μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από το investment grade αλλά και τις θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων όπως οι JP Morgan, Citigroup, Société Générale, οι οποίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά ομόλογα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments