Άποψη

Τα πέντε κλειδιά!

Τα πέντε κλειδιά!
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να ανακοινώσει τα μέτρα για την έκρηξη τιμών στην ενέργεια. Το απόγευμα η δήλωση Πρωθυπουργού, αύριο το πρωί οι Υπουργοί θα δώσουν λεπτομέρειες.

Στην κρισιμότερη φάση της μπαίνει η μάχη της Ελληνικής κοινωνίας και της Κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια. Οι Πολίτες δυσφορούν και αγανακτούν βλέποντας τους λογαριασμούς… Η Κυβέρνηση, από την άλλη, από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης έλαβε μέτρα για να σταθεί δίπλα στους πολίτες, ύψους 4 δις, αναμένοντας δραστική παρέμβαση από την Ευρώπη. Αυτή η παρέμβαση άργησε με αποτέλεσμα η προειδοποίηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί ανακοίνωσης μονομερώς του «Εθνικού Σχεδίου», να φθάνει πλέον στην υλοποίησή της.

Πότε και πως θα γίνει η ανακοίνωση

Ο κύβος ερρίφθη! Κι όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου: «ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις, για τη διαμόρφωση ενός καλά επεξεργασμένου και πλήρως κοστολογημένου πακέτου νέων ρυθμίσεων, έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις». Ο φάκελος των προτάσεων-παρεμβάσεων έφθασε στον Πρωθυπουργό-η δήλωσή του προς τον Ελληνικό λαό, ήδη ετοιμάζεται!

Ποιο είναι το…επικοινωνιακό σχέδιο της ανακοίνωσης; Στις 7 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Πολίτες μιλώντας για την αναγκαιότητα της παρέμβασης και ανακοινώνοντας το πλαίσιο των μέτρων. Αύριο 08.30 το πρωί, οι ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας, δηλαδή οι Υπουργοί Χρήστος Σταικούρας και Κώστας Σκρέκας, μαζί με τα επιτελεία τους, θα προχωρήσουν στην εξειδίκευση των μέτρων. Στην παρουσίαση θα είναι και: ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλλακάκης, ο γεν.γραμ.δημοσιονομικής πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και η γεν.γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι λεπτομέρειες

Η εξειδίκευση είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ κρίσιμη και χρήσιμη διότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε πάρα πολλά επίπεδα, θα λειτουργήσουν συνδυαστικά ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι η δραστική μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Η προεργασία ήταν εντατική και οι λεπτομέρειες πολλές, καθώς όπως λένε στην Κυβέρνηση:  «οτιδήποτε ανακοινώνεται είναι κοστολογημένο απολύτως και όχι κουβέντες του αέρα, όπως αυτές που λέει ο κ. Τσίπρας, που υπόσχεται εύκολες λύσεις δίχως απολύτως κανέναν υπολογισμό».

Τι να προσέξουμε

Από τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το pagenews.gr, πρέπει να σταθούμε σε τέσσερα σημεία:

  1. Τα χρήματα έχουν ήδη βρεθεί από διάφορες πηγές (προϋπολογισμό, ακόμη και τη φορολόγηση των κερδών εταιρειών, μεταφορά από άλλους κωδικούς κλπ)
  2. Οι ανακοινώσεις θα καλύπτουν όλο το 2022. Για το επόμενο έτος (2023) έχουν ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζονται σενάρια παράτασης οι αρμόδιοι παράγοντες, καθώς υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αλλά αυτό είναι για εννέα μήνες μετά…
  3. Οι παρεμβάσεις θα είναι σε πολλά επίπεδα διαμόρφωσης τιμών (χονδρικής και λιανικής) δημιουργώντας την «αίσθηση» πλαφόν, αλλά χωρίς να υπάρχει τυπική εφαρμογή του.
  4. Αποφασιστικής σημασίας είναι ο τρόπος «απενεργοποίησης» της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κι αυτό διότι, ασχέτως του τι λένε φωνές από την αντιπολίτευση, κατάργηση δεν μπορεί να γίνει. «Αν μπορούσε θα την είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην κυβέρνηση, που έβλεπε να σκαρφαλώνουν οι τιμές της ενέργειας, χωρίς να υπάρχει πόλεμος, αλλά και χωρίς να κάνει τίποτε απολύτως» λένε στην Κυβέρνηση.

Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε: Το πακέτο των ρυθμίσεων θα αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα των αυξήσεων. Όμως, από την Κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν με ειλικρίνεια: δεν αναμένεται επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο του 2020, όταν οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί -και ειδικά του φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί – τον τελευταίο χρόνο.

Τα κλειδιά

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, που θα γίνει σήμερα, είναι το «πρώτο κλειδί» στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Αύριο, η εξειδίκευση θα είναι το δεύτερο. Εν συνεχεία, το τρίτο κλειδί θα είναι η ανακοίνωση από τη ΡΑΕ των κερδών των εταιρειών ενέργειας. Στην Κυβέρνηση λένε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνει πάντα, υπόσχεται τα πάντα στους πάντες χωρίς καμία απολύτως κοστολόγηση όπως έκανε και για το 1.5 δις των υπερκερδών, το οποίο υποτίθεται ότι προέκυπτε από υπολογισμούς της ΡΑΕ, τους οποίους η ΡΑΕ, δεν είχε κάνει. Πόσο αλήθεια κοστίζουν όλα αυτά που τάζει ο κ. Τσίπρας και από που θα βρεθούν;». Και αυτός ο ισχυρισμός κρύβει μια αλήθεια και ένα γεγονός.

Η αλήθεια είναι ότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του pagenews.gr η ΡΑΕ ήδη έκανε τον έλεγχο στους παρόχους και πλησιάζει ο χρόνος της ανακοίνωσης.  Και όπως φαίνεται το ποσό που πρόκειται να φορολογηθεί είναι πολύ λιγότερο απ΄όσα αυθαιρέτως υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προφανή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πρόκειται για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, που δεν πλησιάζουν καν το 1 δις. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ επέστρεψε στα τιμολόγια ποσά άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ, όταν επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η εταιρεία ολόκληρη είχε κοστολογηθεί στα…300 εκατομμύρια!!

Πολιτική κόντρα στη Βουλή

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός που κρύβεται πίσω από τον πιο πάνω κυβερνητικό ισχυρισμό –με την κλιμάκωση της επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα- είναι το τέταρτο κλειδί της συζήτησης: Ο Πρωθυπουργός θα φέρει το θέμα της ενέργειας προς συζήτηση στη Βουλή, αμέσως μόλις επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εύκολα γίνεται αντιληπτή η τακτική της κυβέρνησης: θα έχει ανακοινώσει τις παρεμβάσεις της, πιθανότατα να γνωρίζουμε και το ποσό φορολόγησης των εταιρειών και πλέον θα έχει τη δυνατότητα να πάει στη Βουλή και να προχωρήσει σε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο σχεδιασμός δεν είναι μόνο να κατηγορηθεί και να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη δημαγωγίας και λαϊκισμού. Ο σχεδιασμός προβλέπει να αποκαλυφθούν στη Βουλή, λάθη, παραλείψεις και περίεργες αποφάσεις που έλαβαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αφήνοντας τη χώρα ανοχύρωτη στην ενεργειακό Αρμαγεδδώνα. Είναι προφανές λοιπόν, ότι επίκειται σκληρή πολιτική κόντρα.

Και η Ευρώπη!

Τέλος, φθάνουμε στο πέμπτο κλειδί, στη συζήτηση για την ενέργεια, που κανονικά θα έπρεπε να ήταν το…πρωτο: η στάση της Ευρώπης. Μπορεί γρήγορα να διαπίστωσε η Κυβέρνηση ότι η Ευρώπη αργεί, αλλά πολύ γρήγορα και η Ευρώπη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να παρέμβει. Έτσι, όσο κι αν είναι δύσκαμπτη και βραδυκίνητη η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, ο (κοινωνικός) κίνδυνος για αναβίωση κινημάτων πολιτικής αμφισβήτησης και επικράτηση λαϊκίστικων ρευμάτων σκέψης, οδηγεί σε επιτάχυνση των αποφάσεων. Πλέον έχουν πέσει στο τραπέζι λύσεις και οι διαφωνίες εστιάζονται σε Εθνικές διεκδικήσεις. Κι αυτό είναι ένα…κομμάτι που ξέρει να κάνουν πολύ καλά οι Βρυξέλλες: οι συμβιβασμοί!

Άρα θα πρέπει, ακόμη και εντός θέρους, να αναμένουμε και τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις που θα προσθέσουν πολλαπλασιαστική δύναμη στις αποφάσεις που έχει λάβει και πρόκειται να ανακοινώσει η Κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments