Κόσμος

Γιορτή της μητέρας 2022: Η Google τιμά την ημέρα με συγκινητικό Doodle [pic]

Γιορτή της μητέρας 2022: Η Google τιμά την ημέρα με συγκινητικό Doodle [pic]

Πηγή Φωτογραφίας: FTD, Αρχείου

Γιορτή της μητέρας 2022: Με ένα τρυφερό Doodle για τη μητρότητα τιμά η Google τη Παγκόσμια Γιορτή της Μητέρας, που είναι σήμερα 8 Μαΐου

Με ένα τρυφερό Doodle για τη μητρότητα τιμά η Google τη Παγκόσμια Γιορτή της Μητέρας, που είναι σήμερα 8 Μαΐου, όπου γιορτάζουν όλες οι μητέρες του κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια η γιορτή της μητέρας, που εορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, έχει χάσει τον αρχικό της χαρακτήρα και έχει μετεξελιχθεί σε μια εμπορική γιορτή, με τα λουλούδια, τις ανθοδέσμες, τα εποχιακά φυτά και τα γλυκά να έχουν την τιμητική τους.

Η εν λόγω εορτή, καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και έτσι η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει επικρατήσει ως η καθιερωμένη ημερομηνία εορτασμού τα τελευταία χρόνια. Γιορτή της μητέρας 2022: Γιατί τη γιορτάζουμε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας ήταν συνδεδεμένη με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου), οπότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, σύμφωνα με την σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).

Ο εορτασμός στην μητέρας στην Αρχαία Ελλάδα

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη, σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά έπειτα στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου που δοξάζεται ως η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments