Διεθνή

Γιορτή της μητέρας: Πότε και γιατί καθιερώθηκε

Γιορτή της μητέρας: Πότε και γιατί καθιερώθηκε

Πηγή Φωτογραφίας: trikalaenimerosi, Check In Cyprus

Γιορτή της μητέρας: H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (8 Μαΐου 2022), σύμφωνα με το sansimera.gr.

H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Παρά τις αντιδράσεις της εμπνεύστριάς της, η Ημέρα της Μητέρας γρήγορα εμπορικοποιήθηκε από τη βιομηχανία των λουλουδιών, που βρήκε μία «θεόσταλτη» ευκαιρία να αυξήσει τους τζίρους της…

Έτσι γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο

50 τουλάχιστον χώρες γιορτάζουν την Ημέρα της Μητέρας σε όλο τον κόσμο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Εκτός από τις ΗΠΑ, είναι και ο Καναδάς, η Ελλάδα, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Αυστραλία και το Βέλγιο.

Παραδοσιακά, η Ινδία γιορτάζει το «​Δεκαήμερο της Μητέρας», δέκα μέρες ανάμεσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, κάθε χρόνο. Είναι η γιορτή της Ντούργκα-πούγια, αφιερωμένη στη μητέρα των θεών, Ντούργκα.

Το πιο δημοφιλές δώρο για αυτή την ημέρα είναι η κάρτα. 152 εκατομμύρια κάρτες κάθε χρόνο. Η Ημέρα της Μητέρας είναι η τρίτη μεγαλύτερη γιορτή αποστολής καρτών στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα στέλνουν κάρτες στις μαμάδες, μητριές και γιαγιάδες, μέσω ταχυδρομείου. Οι online ευχές και e-cards μετριούνται ξεχωριστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments