Διεθνή

Ένας αυτοκαταστροφικός Πρόεδρος

Ένας αυτοκαταστροφικός Πρόεδρος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τους μήνες που προηγήθηκαν του πολέμου, καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονταν στα σύνορα της Ουκρανίας, τόσο ο ίδιος όσο και οι διπλωμάτες του υποστήριζαν σταθερά ότι η Ρωσία δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος. Έπραξαν το ακριβώς αντίθετο. 

Είναι πλέον καταγεγραμμένο στις δημοσκοπήσεις όλων των χωρών του δυτικού κόσμου: ο πόλεμος του Πούτιν έχει ήδη καταστρέψει τη φήμη της Ρωσίας στο εξωτερικό, ακόμη και σε χώρες με αξιοσημείωτα φιλορωσικά ρεύματα στο εσωτερικό τους, όπως είναι η Ελλάδα.

Τους μήνες που προηγήθηκαν του πολέμου, καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονταν στα σύνορα της Ουκρανίας, τόσο ο ίδιος όσο και οι διπλωμάτες του υποστήριζαν σταθερά ότι η Ρωσία δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος. Έπραξαν το ακριβώς αντίθετο. Ενήργησαν κακόβουλα, παραβιάζοντας επανειλημμένες εκεχειρίες. Ο ρωσικός στρατός παραβίασε τους νόμους του πολέμου, βάλλοντας κατά αμάχων και προβαίνοντας σε βασανιστήρια και βιασμούς.

Επιπλέον, οι δημόσιο λόγοι, που εκφωνεί ο Πρόεδρος Πούτιν, έχουν μια εξόφθαλμη ανορθολογική διάσταση, αγνοώντας όλο και πιο επιδεικτικά πρόσωπα και γεγονότα. Ο Ζελένσκι  συνεχίζει να κατηγορείται ως ηγέτης που υποθάλπει νεοναζιστικές οργανώσεις, παρά το γεγονός ότι η ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας δεν υπερβαίνουν το 5%. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξακολουθεί να θεωρείται ως πρόθυμος πολιτικό και θεσμικό υποπόδιο των Αμερικανών, σε πείσμα όλων των στοιχείων που αναφέρουν εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στο έδαφος ξένης χώρας.

Ακόμη, οι θλιβερές επιδόσεις του ρωσικού στρατού, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς,  και η αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Κιέβου έχουν επίσης βλάψει τη φήμη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Παρά την δαπανηρή και εκτεταμένη στρατιωτική μεταρρύθμιση την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία φαίνεται ότι θα χάσει αυτόν τον πόλεμο από τις κατά πολύ μικρότερες και αισθητά λιγότερο εξοπλισμένες ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις.

Προχθές, αγνοώντας την πραγματικότητα, ο νεοιμπεριαλιστής Πρόεδρος ομίλησε για νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιστορικά ανάλογη με εκείνη των Σοβιετικών εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεώρησε δε βέβαιη την νίκη αυτή, που, κατά την εκτίμησή του και κόντρα σε όλα τα ψηλαφητά γεγονότα, βρίσκεται προ των πυλών.

Και έτσι, ο κύκλος ολοκληρώθηκε. Τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας, οι Ρώσοι σύρονται πίσω στο χρόνο, όταν οι Σοβιετικοί πολίτες ζούσαν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, μέσα στις ψευδαισθήσεις μιας ολοκληρωτικής πολιτικής ιδεολογίας και ενός τεράστιου πλέγματος προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

Ο Πούτιν έχει κάθε δικαίωμα να οικοδομεί φανταστικές πραγματικότητες και να οχυρώνεται μέσα σε αυτές. Το αποφασιστικά κρίσιμο είναι, όμως, ότι, εξ αντικειμένου, έχει πλήξει το διεθνές κύρος της χώρας του, έχει επιδείξει ασέβεια απέναντι στην πλούσια πολιτιστική παράδοσή της και έχει προκαλέσει σοβαρές οικονομικές ζημίες και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Πρόκειται λοιπόν για έναν Πρόεδρο που, ζώντας μες στη δίνη της αυταρχικής αλαζονείας του, καταστρέφει τη χώρα του και, κατ’ επέκταση, τον ίδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments