Οικονομία

Τιμές τροφίμων: Η ακτινογραφία της ακρίβειας στην αγορά – Ποια τρόφιμα και υπηρεσίες πήραν “φωτιά”

Τιμές τροφίμων: Η ακτινογραφία της ακρίβειας στην αγορά – Ποια τρόφιμα και υπηρεσίες πήραν “φωτιά”
Τιμές τροφίμων: Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 1,85%, από άνοδο 1,81% τον Μάρτιο και 1% τον Δεκέμβριο του 2021.

Μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο, σημειώνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 1,85%, από άνοδο 1,81% τον Μάρτιο και 1% τον Δεκέμβριο του 2021. Μεσοσταθμικά τον προηγούμενο χρόνο είχε μειωθεί κατά 0,64%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μεν άνοδο αλλά και ισχυρές ακόμα αντιστάσεις στο δείκτη που εξαιρεί από τις μετρήσεις την ενέργεια καλά και εποχικά προϊόντα όπως φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις ο δείκτης αγαθών αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 10,51% και των υπηρεσιών κατά 9,67%.

Ποια προϊόντα και υπηρεσίες πήραν “φωτιά”

Σε 28 αναλυτικούς κωδικούς προϊόντων και υπηρεσιών που μετράει η ΕΛΣΤΑΤ η άνοδος τιμών ήταν υψηλότερη από το 10,2% τον Απρίλιο. Σε 10 περιπτώσεις οι ανατιμήσεις ξεπέρασαν το 20% και σε 17 περιπτώσεις το 15%.

Οι αυξήσεις τιμών τον Απρίλιο:

  • στο αρνί και στο κατσίκι ξεπέρασαν το 30%
  • στο ελαιόλαδο το 24%
  • στα πουλερικά το 23%
  • στα λαχανικά
  • στη ζάχαρη το 18%
  • Πάνω από 16% ήταν η άνοδος τιμών στο αλεύρι
  • πάνω από 15% στις πατάτες
  • ενώ στο 14,6% έφτασε η άνοδος στα τυριά
  • 13,6% στο γιαούρτι
  • Το ψωμί αυξήθηκε κατά 13,1%
  • το μοσχάρι κατά 12,2%
  • τα ζυμαρικά κατά 11,5%

Εκτός τροφίμων, πέρα από το ενεργειακό φάσμα καταγράφονται ανατιμήσεις σε διάφορους κλάδους. Οι πιο μεγάλες συνδέονται με τις πτήσεις εξωτερικού (άνοδος 28,2%), τη μεταφορά επιβατών με πλοίο (17,7%), αλλά και τις υπηρεσίες διαμονής (με άνοδο 16,1%). Το κόστος σε κινηματογράφους, θέατρα και συναυλίες αυξήθηκε κατά 13,9%..

Πτώση τιμών συνεχίζει να σημειώνει στο σύνολο του μόνο κλάδος των Επικοινωνιών. Μείωση καταγράφεται και σε μία σειρά από είδη. Για παράδειγμα μεγάλη πτώση τιμών καταγράφεται σε ηλεκτρονικές συσκευές, μικρές αλλά και μεγάλες (πλυντήρια πιάτων, ρούχων, στεγνωτήρια), ηλεκτρικές συσκευές ή σε λογοτεχνικά βιβλία. Σχεδόν σταθερές έμειναν οι τιμές σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλισης, αλλά και στα ποτά. Κάτω του 2% ήταν η άνοδος τιμών σε είδη όπως η ένδυση και τα αναψυκτικά. Ανατιμήσεις κοντά στο όριο του πληθωρισμού καταγράφηκαν στις παιδικές τροφές (9,33%), στα αυγά (8,5%), αλλά και στο γάλα (8,19%)…

Επιστροφή σε διψήφιο πληθωρισμό, στο 10,2% τον Απρίλιο

Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο, όχι μόνο επιβεβαίωσαν τους φόβους για διψήφια αύξηση του πληθωρισμού, αλλά επικυρώνουν και ότι η άνοδος επιταχύνεται ταχύτατα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυξήθηκε κατά 10,2%, έναντι ανόδου κατά 8,9% τον Μάρτιο, κατά 7,2% τον Φεβρουάριο και κατά 6,2% τον Ιανουάριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments