Τεχνολογία

Μπορούμε επιτέλους να δούμε τη μαύρη τρύπα στη μέση του γαλαξία μας

Μπορούμε επιτέλους να δούμε τη μαύρη τρύπα στη μέση του γαλαξία μας

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Express - Futurity

Χρειάστηκαν εκατοντάδες ερευνητές και πολλά τηλεσκόπια για να τραβήξουν μια εικόνα μαύρης τρύπας στη μέση του Γαλαξία μας.

Η πρώτη εικόνα από την τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαζία μας κυκλοφόρησε μόλις από τους αστρονόμους. Τεχνικά, οι μαύρες τρύπες είναι αόρατες. Παγιδεύουν όλο το φως που πέφτει μέσα. Γι’ αυτό η φωτογράφηση είναι ένα παράδοξο όνειρο.Οι αστρονόμοι κατέγραψαν την εικόνα χρησιμοποιώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο ραδιοπαρατηρητηρίων που ονομάζεται Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων ή EHT. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια εικόνα της σκιάς της μαύρης τρύπας – μια σκοτεινή κυκλική σιλουέτα που τοποθετείται ενάντια στη λαμπερή ύλη που περιβάλλει τη μαύρη τρύπα.

Το EHT χρησιμοποιεί μια μέθοδο που ονομάζεται Very Long Baseline Interferometry ή VLBI. Βασικά αυτό σημαίνει ότι τα ραδιοπαρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο συνδυάζονται σε ένα ενιαίο εικονικό τηλεσκόπιο μεγέθους Γης.

Είναι κυριολεκτικά η τεχνική υψηλότερης ανάλυσης σε όλη την αστρονομία. Τον Απρίλιο του 2017, οι αστρονόμοι πέρασαν νύχτες στρέφοντας αυτά τα τηλεσκόπια από κοινού προς τον Τοξότη Α* και άλλες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες σε άλλους γαλαξίες.

Τότε ήταν που πήραν τη διάσημη εικόνα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία M87, την οποία κυκλοφόρησαν το 2019. Το M87 απέχει 55 εκατομμύρια έτη φωτός από εμάς και περιέχει τη μάζα των έξι και μισού δισεκατομμυρίων Ήλιων.

Η μαύρη τρύπα μας, ο Τοξότης Α*, είναι πολύ μικρότερη αλλά πολύ πιο κοντά. Είναι το μέγεθος της τροχιάς του Ερμή γύρω από τον ήλιο μας και απέχει 26.000 έτη φωτός από τη Γη. Επειδή ο Τοξότης Α* είναι μικρότερος από τον Μ87, η τεμαχισμένη ύλη που περιφέρεται γύρω του κυκλώνει πολύ πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι η εμφάνιση της μαύρης τρύπας αλλάζει συνεχώς.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που χρειάστηκαν χρόνια για να εξαχθεί μια σαφής εικόνα του Τοξότη Α* από τα petabyte των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης το 2017.

Σκεφτείτε το σαν να βγάζετε μια φωτογραφία ενός χορευτή που κάνει το χορευτικό του ντεμπούτο. Επειδή η μαύρη τρύπα αλλάζει πολύ γρήγορα, το κάνει αυτόματα πιο δύσκολο να φωτογραφηθεί. Οι αστρονόμοι λένε ότι στο μέλλον, καθώς προσθέτουν περισσότερα παρατηρητήρια στο EHT, θα μπορούν ακόμη και να φτιάξουν ταινίες με τον Τοξότη Α*.

Δείτε αναλυτικά το βίντεο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments