Ειδήσεις

Αίγυπτος: Αγοράζει σιτάρι από την Ινδία – Γιατί εξαιρείται από την απαγόρευση

Αίγυπτος: Αγοράζει σιτάρι από την Ινδία – Γιατί εξαιρείται από την απαγόρευση

Πηγή Φωτογραφίας: zawya

Το Νέο Δελχί απαγόρευσε από το Σάββατο τις εξαγωγές καθώς ο καύσωνας περιόρισε την εγχώρια παραγωγή και εκτίναξε τις τιμές

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου συμφώνησε να αγοράσει μισό εκατομμύριο τόνους σιταριού από την Ινδία, δήλωσε στο Reuters την Κυριακή ο υπουργός Προμηθειών της Αιγύπτου Aly Moselhy.

Η Αίγυπτος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, αναζητά εναλλακτικές λύσεις στις εξαγωγές σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και οι δύο μεγάλες εξαγωγείς σιταριού στην Αίγυπτο.

«Συμφωνήσαμε να αγοράσουμε μισό εκατομμύριο τόνους από την Ινδία», είπε ο Moselhy, μιλώντας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου.

Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού το Σάββατο εν μέσω ενός καύσωνα που περιόρισε την εγχώρια παραγωγή και ανέβασε τις εγχώριες τιμές.

Ωστόσο, ο Moselhy είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η ινδική απαγόρευση δεν θα ισχύει για τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Είπε επίσης ότι το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο είχε δώσει έγκριση στη Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων, να παρακάμψει τη διαδικασία του διαγωνισμού και να αγοράσει σιτάρι απευθείας από χώρες ή εταιρείες.

Η Αίγυπτος βρισκόταν επίσης σε συνομιλίες με το Καζακστάν, τη Γαλλία και την Αργεντινή, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ. Και αυτό διότι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά.

Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση.

Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments