Διεθνή

Επισιτιστική ασφάλεια: Η Ινδία απαγορεύει τις εξαγωγές σιταριού

Επισιτιστική ασφάλεια: Η Ινδία απαγορεύει τις εξαγωγές σιταριού

Πηγή Φωτογραφίας: zeebiz

Ο καύσωνας που πλήττει την Ινδία περιόρισε την παραγωγή και οι εγχώριες τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη

Στην απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού προχώρησε το Σάββατο η Ινδία, λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι στόχευε σε εξαγωγές – ρεκόρ φέτος, αλλά ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα περιόρισε την παραγωγή και οι εγχώριες τιμές εκτοξεύθηκαν.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει εξαγωγές που υποστηρίζονται από ήδη εκδοθείσες πιστώσεις και σε χώρες που ζητούν προμήθειες «για να καλύψουν τις ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας».

Η κίνηση για την απαγόρευση των αποστολών στο εξωτερικό δεν είναι στο διηνεκές και θα μπορούσε να αναθεωρηθεί, δήλωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου.

Οι παγκόσμιοι αγοραστές πίστευαν στις προμήθειες από τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού στον κόσμο μετά την πτώση των εξαγωγών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Πριν από την απαγόρευση, η Ινδία είχε στόχο να στείλει φέτος 10 εκατομμύρια τόνους, ποσότητες – ρεκόρ.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι δεν υπήρξε δραματική πτώση στην παραγωγή σιταριού φέτος, αλλά οι μη ελεγχόμενες εξαγωγές οδήγησαν σε αύξηση των εγχώριων τιμών.

«Δεν θέλουμε το εμπόριο σιταριού να γίνεται με ανεξέλεγκτο τρόπο ή να γίνει αποθησαύριση», είπε η υπουργός Εμπορίου BVR Subrahmanyam σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.

Αν και δεν είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο, η απαγόρευση της Ινδίας θα μπορούσε να οδηγήσει τις παγκόσμιες τιμές σε νέα αύξηση, λόγω της ήδη περιορισμένης προσφοράς, πλήττοντας ιδιαίτερα τους φτωχούς καταναλωτές στην Ασία και την Αφρική.

«Η απαγόρευση είναι συγκλονιστική», δήλωσε ένας αντιπρόσωπος μιας παγκόσμιας εμπορικής εταιρείας με έδρα τη Βομβάη. «Περιμέναμε περιορισμούς στις εξαγωγές μετά από δύο έως τρεις μήνες, αλλά φαίνεται ότι τα νούμερα του πληθωρισμού άλλαξαν τη γνώμη της κυβέρνησης».

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ώθησε τον ετήσιο πληθωρισμό λιανικής της Ινδίας κοντά σε υψηλό οκτώ ετών τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά.

Οι τιμές του σιταριού στην Ινδία έχουν αυξηθεί σε επίπεδα – ρεκόρ, σε ορισμένες αγορές αγγίζοντας τα 320 δολάρια ανά τόνο, πολύ πάνω από την ελάχιστη τιμή στήριξης της κυβέρνησης των περίπου 258 δολαρίων.

Η αύξηση του κόστους καυσίμων, εργασίας, μεταφοράς και συσκευασίας ενισχύει επίσης την τιμή του αλεύρου σίτου στην Ινδία.

«Δεν ήταν μόνο σιτάρι. Η άνοδος των συνολικών τιμών δημιούργησε ανησυχίες για τον πληθωρισμό και γι’ αυτό η κυβέρνηση έπρεπε να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού», είπε άλλος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς οι συζητήσεις για περιορισμούς των εξαγωγών ήταν ιδιωτικές. «Για εμάς, είναι άφθονη προσοχή».

Μικρότερη καλλιέργεια

Η Ινδία αυτή την εβδομάδα περιέγραψε τον στόχο ρεκόρ των εξαγωγών της για το οικονομικό έτος που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, λέγοντας ότι θα στείλει εμπορικές αντιπροσωπείες σε χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες για να διερευνήσουν τρόπους ενίσχυσης των αποστολών.

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση προέβλεψε παραγωγή 111,32 εκατομμυρίων τόνων, την έκτη συνεχόμενη καλλιέργεια ρεκόρ, αλλά μείωσε την πρόβλεψη σε 105 εκατομμύρια τόνους τον Μάιο.

Μια άνοδος των θερμοκρασιών στα μέσα Μαρτίου σημαίνει ότι η σοδειά θα μπορούσε να είναι περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι ή ακόμα και χαμηλότερη, δήλωσε ένας αντιπρόσωπος με έδρα το Νέο Δελχί με μια παγκόσμια εμπορική εταιρεία.

“Οι κρατικές προμήθειες έχουν μειωθεί περισσότερο από 50%. Οι αγορές έχουν πολύ χαμηλότερες προμήθειες από πέρυσι. Όλα αυτά δείχνουν χαμηλότερη σοδειά”, είπε ο έμπορος.

Εξαργυρώνοντας το ράλι των παγκόσμιων τιμών σιταριού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ινδία εξήγαγε ποσότητα ρεκόρ των 7 εκατομμυρίων τόνων σίτου έως τον Μάρτιο, πάνω από 250% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Η άνοδος της τιμής του σιταριού ήταν μάλλον μέτρια και οι τιμές στην Ινδία εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις παγκόσμιες τιμές», δήλωσε ο Rajesh Paharia Jain, έμπορος με έδρα το Νέο Δελχί.

«Οι τιμές του σιταριού σε ορισμένες περιοχές της χώρας είχαν εκτιναχθεί στο σημερινό επίπεδο ακόμη και πέρυσι, επομένως η κίνηση για την απαγόρευση των εξαγωγών δεν είναι παρά μια σπασμωδική αντίδραση».

Παρά την πτώση της παραγωγής και τις κρατικές αγορές από την κρατική Food Corporation of India (FCI), η Ινδία θα μπορούσε να έχει στείλει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια τόνους σίτου αυτό το οικονομικό έτος, είπε ο Jain.

Η FCI έχει αγοράσει μέχρι στιγμής λίγο περισσότερους από 19 εκατομμύρια τόνους σιταριού από εγχώριους αγρότες, έναντι των συνολικών αγορών του περασμένου έτους που ήταν ρεκόρ 43,34 εκατομμυρίων τόνων. Αγοράζει σιτηρά από ντόπιους αγρότες για να εκτελέσει ένα πρόγραμμα επισιτιστικής ευημερίας για τους φτωχούς.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι αγρότες προτίμησαν να πουλήσουν σιτάρι σε ιδιώτες εμπόρους, οι οποίοι πρόσφεραν καλύτερες τιμές από το σταθερό επιτόκιο της κυβέρνησης.

Τον Απρίλιο, η Ινδία εξήγαγε ρεκόρ 1,4 εκατομμυρίων τόνων σίτου και είχαν ήδη υπογραφεί συμφωνίες για εξαγωγές περίπου 1,5 εκατομμυρίων τόνων τον Μάιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments