Ελλάδα

Τουρισμός: Σε αυτές τις ειδικότητες είναι οι κενές θέσεις εργασίας

Τουρισμός: Σε αυτές τις ειδικότητες είναι οι κενές θέσεις εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τουρισμός: Ένας από τους κλάδους που "θεωρείται" πόλος έλξης είναι αυτός του τουρισμού, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές ελλείψεις προσωπικού
Ένας από τους κλάδους που “θεωρείται” πόλος έλξης είναι αυτός του τουρισμού, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές ελλείψεις προσωπικού, που κάνει αρκετά δύσκολο το έργο των επιχειρηματιών του ξενοδοχειακού κλάδου.
Οι κενές θέσεις είναι στις 50.000 και οι ειδικότητες που υπάρχει “λειψανδρία” είναι σε σεφ, ζαχαροπλάστες, ρεσεψιονιστ, σερβιτόρους και καμαριέρες παρατηρούνται φέτος στον τουρισμό με τον πρόεδρο των εργαζομένων Γιώργο Χότζογλου να κρούει τον κώδωνα για 100.000 κενές θέσεις εργασίας το 2023.

Ειδικότερα μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) ώστε οι τουριστικές επιχειρήσεις να υποβάλουν έως τις 31 Μαΐου τη δήλωση των κενών θέσεων εργασίας. Στη συνέχεια οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Ήδη ο ΣΕΤΕ απέστειλε στα μέλη του οδηγίες για την υποβολή θέσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Στόχος είναι να διασυνδεθούν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό.

Παράλληλα, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους, μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 117 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ και θα υπάρξει στοχευμένη συνεργασία των κατά τόπους υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τις τοπικές τουριστικές ενώσεις και επιχειρήσεις.

Συνθήκες γαλέρας

Συνειδητά δεν πηγαίνουν για εργασία στον κλάδο του τουρισμού οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού Γιώργο Χότζογλου καθώς υπάρχουν «συνθήκες γαλέρας» με χαμηλούς μισθούς.

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου οι λόγοι που δεν πάνε οι εργαζόμενοι είναι:

– οι χαμηλοί μισθοί και η εργοδοτική παραβατικότητα – πολλοί εργαζόμενοι δεν άντεξαν τα δύο τελευταία χρόνια να μην εργάζονται και να λαμβάνουν 534 ευρώ το μήνα. – και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι καλούνται τους μήνες που δεν εργάζονται να μένουν χωρίς μισθό.

Όπως είπε “δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με τρεις μήνες ταμείο ανεργίας και θύμισε ότι ταμείο ανεργίας 3 μηνών θεσμοθετήθηκε το 2013 με τα μνημόνια, έχουν περάσει εννέα χρόνια και παραμένουν οι τρεις μήνες, ενώ παλιότερα το ταμείο ήταν πέντε μήνες και μάλιστα αναλογικά με την εργασία και ασφάλιση του κάθε εργαζόμενου”.

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου “ένας άνθρωπος δεν μπορεί να πάει να δουλέψει 30 μέρες τον μήνα, 12 ώρες την ημέρα για 600 και 700 € και μια κατηγορία εργαζομένων συνειδητοποιημένα δεν πάει πλέον για δουλειά, προτιμάει να κάτσει στο σπίτι και να πεινάει, παρά να πάει σαν «πρόβατο» χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μισθούς”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments