Διεθνή

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων στο καθεστώς Πούτιν

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων στο καθεστώς Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: eu Russia

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας είναι από τις πιο καλά σχεδιασμένες και βαριές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ.

Είναι βέβαιο ότι οι παγκόσμιες οικονομικές κυρώσεις κατά της πολεμοχαρούς αυταρχίας Πούτιν έχουν διαπεράσει τη ρωσική οικονομία, αλλά το ερώτημα που, πλέον, τίθεται είναι αν καταφέρνουν να αναχαιτίζουν και τον εδαφικό ιμπεριαλισμό του Πούτιν.

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας είναι από τις πιο καλά σχεδιασμένες και βαριές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ. Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επιβολή κυρώσεων είναι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και άλλες — περισσότερες από τριάντα χώρες συνολικά, που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Τα μέτρα εμπίπτουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: οικονομικές κυρώσεις που παγώνουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, έλεγχοι εξαγωγών που αρνούνται την πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία και ενεργειακές κυρώσεις που μειώνουν τα ρωσικά έσοδα.

Αυτές οι ενέργειες έχουν συγκλονίσει τη ρωσική οικονομία. Οι επενδύσεις έχουν ουσιαστικά στερέψει, οι εισαγωγές έχουν μειωθεί, ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι αγορές έχουν κλείσει και τα ρωσικά κρατικά ομόλογα έχουν υποβαθμιστεί δραματικά. Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί έως και 15% φέτος, ακυρώνοντας χρόνια πρόσφατης οικονομικής ανάπτυξης.

Οι έλεγχοι των εξαγωγών βλάπτουν τους τεχνολογικούς τομείς που είναι βασικοί για την παραγωγή προηγμένων όπλων και έχουν τροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια. Ο ρωσικός στρατός εξαρτάται από εισαγόμενα ανταλλακτικά από χώρες που τώρα συμμετέχουν στο εμπάργκο. Η Ρωσία προσπαθεί να αντισταθμίσει το έλλειμα αυτό, αγοράζοντας περισσότερα από τα εξαρτήματα μικροτσίπ από την Κίνα, η οποία ήδη καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες της Ρωσίας, αλλά η κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών παραμένει εξαρτημένη από ξένη τεχνολογία και δεν διαθέτει εγκαταστάσεις για την κατασκευή προηγμένων εξαρτημάτων για να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις προηγμένων στρατιωτικών τεχνολογιών.

Οι ενεργειακές κυρώσεις αποτελούν διακριτή κατηγορία κυρώσεων και είναι καθοριστικές για τη μείωση των εσόδων από τις ρωσικές εξαγωγές. Τον Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την εισαγωγή όλου του ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και απαγόρευσαν τις επενδύσεις ή τη χρηματοδότηση της παραγωγής ενέργειας στη Ρωσία. Αυτό ήταν εύκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εισάγουν πολύ λίγα καύσιμα από τη Ρωσία, αλλά η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση. Σε όλη την ήπειρο, το 40% του φυσικού αερίου που θερμαίνει κτίρια και λειτουργεί εργοστάσια προέρχεται από τη Ρωσία. Πέρυσι, η Γερμανία εξαρτιόταν από τη Ρωσία για περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου της. Από την έναρξη της εισβολής, οι χώρες της ΕΕ έχουν πληρώσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για ρωσικές εισαγωγές ενέργειας—εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Αυτά τα έσοδα επιτρέπουν στον Πούτιν να συνεχίσει τον πόλεμο και έχουν αντισταθμίσει ορισμένες από τις επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων, επιτρέποντας στη Ρωσία να διατηρήσει ένα θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η αναχαίτιση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική άσκησης αποτελεσματικής πίεσης κυρώσεων.

Αντιμετωπίζοντας υψηλές τιμές ενέργειας και έλλειψη εναλλακτικών λύσεων, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν αρχικά απρόθυμες να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων, αλλά όταν άρχισε ο πόλεμος και εμφανίστηκαν στοιχεία για φρικαλεότητες, ανέλαβαν δράση. Δύο ημέρες πριν από την επίθεση της 24ης Φεβρουαρίου, η Γερμανία ανακοίνωσε το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ένα έργο 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που τώρα βρίσκεται σε αδράνεια. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις ρωσικές εισαγωγές άνθρακα μέχρι το καλοκαίρι. Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση όλων των αγορών ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων αργού και διυλισμένων προϊόντων, έως το τέλος του έτους. Η πίεση αυξάνεται για ταχύτερη πρόοδο στον περιορισμό της ροής ευρώ στη Ρωσία.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες κυβερνήσεις αναπόφευκτα δημιουργούν δυσκολίες για τους απλούς πολίτες. Το πάγωμα των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και το εμπάργκο σε στρατηγικές εισαγωγές δημιουργούν ανεργία και πληθωρισμό που προκαλούν ζημιά στους ανθρώπους που δεν είχαν λόγο στην απόφαση της Ρωσίας να πάει σε πόλεμο. Αυτά τα κόστη είναι πιθανό να αυξηθούν εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και καθώς οι επιπτώσεις των κυρώσεων κυματίζουν την οικονομία. Τα τρόφιμα και τα φάρμακα εξαιρούνται από τις κυρώσεις και η Ρωσία είναι αυτάρκης γεωργικά και, επομένως, η πείνα και οι ασθένειες είναι απίθανες, αλλά το ηθικό δίλημμα παραμένει. Οι κυρώσεις δημιουργούν οικονομικές δυσκολίες για τον ρωσικό λαό. Δημιουργούν επίσης τον κίνδυνο πολιτικών αντιδράσεων και τη σκλήρυνση της υποστήριξης προς το καθεστώς, καθώς ο Πούτιν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για τον πόνο που υποφέρουν οι Ρώσοι πολίτες.

Εξαιτίας αυτών των αρνητικών επιπτώσεων, πολλοί, ιδιαίτερα στην αριστερά, επικρίνουν τις κυρώσεις. Αλλά αυτές οι ανησυχίες πρέπει να σταθμιστούν σε σχέση με τον πιθανό σωτήριο ρόλο των κυρώσεων στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της αιματοχυσίας. Οι κυρώσεις δεν είναι απλώς μέσα οικονομικής τιμωρίας και στρατιωτικού περιορισμού. Είναι επίσης εργαλεία για την επίτευξη διπλωματικής συμφωνίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικά στοιχεία για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης.

Καθώς οι τρέχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενισχύονται, θα προκαλέσουν αναμοχλεύσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διαπραγμάτευση του τερματισμού του πολέμου. Μια προσφορά για χαλάρωση των κυρώσεων εάν ο Πούτιν αντιστρέψει την πορεία θα μπορούσε να είναι κρίσιμη. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να χαλαρώσουν εάν υπάρξει “μη αναστρέψιμη” ρωσική στρατιωτική απόσυρση.

Οι κυρώσεις έχουν περιορισμούς και, από μόνες τους, είναι απίθανο να ανατρέψουν την επιθετικότητα του Πούτιν. Ωστόσο, επιβάλλουν σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία και, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς την ουκρανική αντίσταση, υποβαθμίζουν τη στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν το όχημα για διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Η επιτυχία της πολιτικής των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από την πολυμερή επιμονή στη διατήρηση και την αύξηση των οικονομικών πιέσεων και από τα συνεπή μηνύματα από τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης ότι η ελάφρυνση των κυρώσεων είναι διαθέσιμη όταν η Ρωσία συμφωνήσει να τερματίσει την επίθεσή της και να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments