Διεθνή

Πετρέλαιο εμπάργκο: Όλοι όσοι αγοράζουν το μαύρο χρυσό από τη Ρωσία

Πετρέλαιο εμπάργκο: Όλοι όσοι αγοράζουν το μαύρο χρυσό από τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πετρέλαιο εμπάργκο: Μετά την ενεργοποίηση του έκτου πακέτου κυρώσεων, κάποιες χώρες εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο σε χαμηλές τιμές.

Μετά την συμφωνία των ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής, η Ευρώπη επέβαλε εμπάργκο στο πετρέλαιο που προέρχεται από την Ρωσία. Παρόλα αυτά το Reuters κατέγραψε τις χώρες και τις εταιρείες που σταμάτησαν την προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία και αυτές που συνεχίζουν να αγοράζουν, σε χαμηλότερες μάλιστα τιμές.

Η Αυστραλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει άμεσα απαγορεύσεις στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, ενώ οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν ή να διακόψουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις 8 Μαΐου.

Οι εξαιρέσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στις 30 Μαΐου να προχωρήσει στη διακοπή των εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου που φτάνει δια θαλάσσης στην ΕΕ, σε συνδυασμό με την δέσμευση Γερμανίας και Πολωνίας ότι αυτοεξαιρούνται από την… εξαίρεση η οποία δόθηκε για τις ποσότητες που φτάνουν μέσω του αγωγού Druzhba. Πρόκεται για μείωση εισαγωγών κατά 90%. Η συμφωνία προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι το παραπάνω μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά ως το τέλος του έτους, δηλαδή σε βάθος έξι μηνών για το αργό και οκτώ για τα προϊόντα διύλισης.

Ακόμη και πριν από την υιοθέτηση της απαγόρευσης, τουλάχιστον 26 μεγάλα ευρωπαϊκά διυλιστήρια και εταιρείες ανέστειλαν οικειοθελώς τις αγορές ή ανακοίνωσαν σχέδια για τη σταδιακή διακοπή ρωσικών εισαγωγών συνολικού ύψους 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd), σύμφωνα με την JP Morgan.

Στην Ασία, η Κίνα και η Ινδία, χώρες που αρνήθηκαν να καταδικάσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επωφελούνται από τις εκπτώσεις στο ρωσικό αργό πετρέλαιο. Η Ινδία έχει λάβει από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά 34 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon, και πρόκειται να παραλάβει περίπου 28 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιούνιο.

Οι αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου

Bharat Petroleum

Η ινδική κρατική εταιρεία διύλισης Bharat Petroleum Corp Ltd αγόρασε 2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού Urals για φόρτωση τον Μάιο από την Trafigura, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Η εταιρεία αγοράζει τακτικά ρωσικό Urals για το διυλιστήριο Kochi στη νότια Ινδία με δυναμικότητα 310.000 βαρέλια ημερησίως (bpd).

Hindustan Petroleum

Το κρατικό διυλιστήριο της Ινδίας αγόρασε 2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικoύ Urals για φόρτωση τον Μάιο, σύμφωνα με πηγές.

Indian Oil Corp

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ινδίας έχει αγοράσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια βαρέλια Urals από τις 24 Φεβρουαρίου και έχει συμβόλαιο προμήθειας για το 2022 με τη Rosneft για έως και 15 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού.

Isab

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας, που ανήκει στην ελεγχόμενη από τη Lukoil, Litasco SA με έδρα την Ελβετία, συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό αργό, ενώ η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής κρατικοποίησης της ISAB.

Leuna

Το διυλιστήριο της Leuna στην ανατολική Γερμανία, το οποίο ανήκει κατά πλειοψηφία στη γαλλική TotalEnergies , συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό αργό που τροφοδοτείται από τον αγωγό Druzhba.

Διυλιστήριο και Πετροχημικά Manglore

Το κρατικό ινδικό διυλιστήριο αγόρασε 1 εκατομμύριο βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου Urals για φόρτωση τον Μάιο και επωφελήθηκε από τη σημαντική έκπτωση στην τιμή.

Miro

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Γερμανίας, το οποίο ανήκει κατά 24% στη ρωσική Rosneft, συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό αργό, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 14% του συνόλου της ποσότητας που παραλαμβάνει.

Mol

Το διυλιστήριο Duna της MOL συνεχίζει να προμηθεύεται ρωσικό αργό μέσω του αγωγού Druzhba

Nayara Energy

Το ινδικό ιδιωτικό διυλιστήριο, που ανήκει εν μέρει στη Rosneft, αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο μετά από ένα χρόνo και προμηθεύτηκε περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια Urals από την Trafigura

Neftochim Burgas

To βουλγαρικό διυλιστήριο, που ανήκει στη ρωσική Lukoil, συνεχίζει να διυλίζει ρωσικό αργό, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της ποσότητας που παραλαμβάνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

PCK Schwedt

Το διυλιστήριο PCK Schwedt της Γερμανίας, που ανήκει κατά 54% στη Rosneft, συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό αργό που τροφοδοτείται μέσω του αγωγού Druzhba.

Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάζουν την αντικατάσταση του ρωσικού αργού με εναλλακτικές εισαγωγές μέσω του γερμανικού λιμανιού του Ροστόκ ή μέσω λιμανιών της γειτονικής Πολωνίας για να διατηρήσουν τη λειτουργία του διυλιστηρίου.

Pertamina

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ινδονησίας PT Pertamina εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, καθώς αναζητά πετρέλαιο για ένα πρόσφατα αναβαθμισμένο διυλιστήριο.

Sinopec

Η κρατική κινεζική Sinopec, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ασίας, συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο στο πλαίσιο των μακροχρόνιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν.

Oι πρώην αγοραστές

BP

Η μεγάλη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία αποχώρησε από τη Ρωσία και δήλωσε ότι δεν θα συνάπτει πλέον νέες συμφωνίες με ρωσικές επιχειρήσεις για φόρτωση σε ρωσικά λιμάνια, εκτός εάν είναι «απαραίτητο για τη διασφάλιση της ασφάλειας των προμηθειών».

Eneos

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιαπωνίας σταμάτησε να αγοράζει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία και σχεδιάζει να προμηθεύεται εναλλακτικά από τη Μέση Ανατολή.

Eni

Ο ενεργειακός όμιλος, που ανήκει κατά 30,3% στην ιταλική κυβέρνηση, ανέστειλε τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, μεταξύ άλλων για το διυλιστήριο της Bayernoil στη Γερμανία, όπου κατέχει μειοψηφικό μερίδιο.

Equionor

Η εταιρεία που το νορβηγικό κράτος έχει το πλειοψηφικό πακέτο σταμάτησε να εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο και αποχώρησε από τη Ρωσία, καταγράφοντας ζημιά ύψους 1,08 δισ. δολαρίων στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Galp

Η πορτογαλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέστειλε όλες τις νέες αγορές πετρελαιοειδών από τη Ρωσία ή από ρωσικές εταιρείες.

Glencore

Η παγκόσμια εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας δήλωσε ότι «δεν θα προχωρήσει σε καμία νέα εμπορική δραστηριότητα που σχετίζεται με ρωσικής προέλευσης εμπορεύματα, εκτός αν λάβει εντολή από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές.»

Ελληνικά Πετρέλαια

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ελλάδας σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο, αντικαθιστώντας το με προμήθειες από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.

Neste

Από τις αρχές Απριλίου, το φινλανδικό διυλιστήριο έχει αντικαταστήσει περίπου το 85% του ρωσικού αργού πετρελαίου και δήλωσε ότι δεν θα συνάψει νέες συμφωνίες για την αγορά ρωσικού πετρελαίου.

OMV Petrom

H κορυφαία εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρουμανίας, η οποία ελέγχεται από την αυστριακή OMV δήλωσε ότι ετοιμάζεται να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικού αργού, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των ετήσιων αναγκών του διυλιστηρίου της Petrobrazi.

PKN Orlen

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Πολωνίας σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό αργό στην αγορά spot, στρεφόμενο σε πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας, με τις προηγουμένως υπογεγραμμένες μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας να λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους. Το ρωσικό αργό αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της προμήθειάς της.

Preem

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Σουηδίας, που ανήκει στον Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο Mohammed Hussein al-Amoudi, αντικατέστησε τo ρωσικό πετρέλαιο, που αποτελούσε το 7% των προμηθειών του, με πετρέλαιο από τη Βόρειας Θάλασσας.

Repsol

Η ισπανική εταιρεία σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο στην spot αγορά

Shell

H μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό αργό και διυλισμένα προϊόντα.

Trafigura

Παγκόσμια εταιρεία με έδρα τη Γενεύη σχεδιάζει να σταματήσει όλες τις αγορές αργού πετρελαίου από τη Rosneft όταν θα τεθούν σε ισχύ αυστηρότεροι κανόνες της ΕΕ για τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, και να μειώσει «σημαντικά» τον όγκο των διυλισμένων προϊόντων που αγοράζει από τη Rosneft.

Totalenergies

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται το διυλιστήριο Leuna στην ανατολική Γερμανία, σταμάτησε να συνάπτει νέες συμφωνίες για την αγορά ρωσικού πετρελαίου και σχεδιάζει να σταματήσει σταδιακά όλες τις αγορές της μέχρι τις αρχές του 2023.

Varo Energy

Η ελβετική εταιρεία διύλισης, η οποία κατέχει το 51,4% στο διυλιστήριο Bayernoil της Γερμανίας, δεν θα συνάπτει πλέον νέες συμφωνίες για την αγορά ρωσικού αργού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments