Διεθνή

Kiyoshi Kuromiya: Ποιος είναι ο ακτιβιστής που τιμά το Google Doodle

Kiyoshi Kuromiya: Ποιος είναι ο ακτιβιστής που τιμά το Google Doodle

Πηγή Φωτογραφίας: NBC News, Google

Kiyoshi Kuromiya: Τον Kiyoshi Kuromiya, ο οποίος ήταν Ιάπωνας συγγραφέας και ακτιβιστής, είναι το πρόσωπο που τιμάται από την Google με το σημερινό [4/6] Doodle

Τον Kiyoshi Kuromiya, ο οποίος ήταν Ιάπωνας συγγραφέας και ακτιβιστής, είναι το πρόσωπο που τιμάται από την Google με το σημερινό [4/6] Doodle. Όλη του τη ζωή υπερασπιζόταν των πολιτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Ο ίδιος μάλιστα ήταν φορέας του AIDS και έδινε το δικό του προσωπικό αγώνα.

Ποιος ήταν ο Κουρόμια

Ο Κιγιόσι Κουρόμια (9 Μαΐου 1943 – 10 Μαΐου 2000) ήταν Ιάπωνας Αμερικανός συγγραφέας και ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα, κατά του πολέμου, της απελευθέρωσης των ομοφυλοφίλων και του HIV/AIDS . Γεννημένος στο Ουαϊόμινγκ στο στρατόπεδο εγκλεισμού της Ιαπωνικής Αμερικής της εποχής του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστό ως Heart Mountain, Ο Κουρόμια έγινε βοηθός του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και εξέχων αντίπαλος του πολέμου του Βιετνάμ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.

Τοποθεσία του στρατοπέδου εγκλεισμού στον οποίο μετεγκαταστάθηκε η οικογένεια του Κουρομίγια και όπου γεννήθηκε Ένας από τους ιδρυτές του Gay Liberation Front Philadelphia, ο Κουρόμια ίδρυσε επίσης το Critical Path Project και το ενημερωτικό δελτίο του. Ήταν επίσης ο συντάκτης του Standard of Care του ACT UP, των πρώτων κατευθυντήριων γραμμών ιατρικής περίθαλψης και πολιτισμικής ικανότητας που δημιουργήθηκαν για άτομα που ζουν με HIV από άτομα που ζουν με HIV/AIDS.

Οικογένεια και πρώιμη ζωή

Ο Κιγιόσι Κουρόμια γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1943 στο Γουαϊόμινγκ, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Heart Mountain, όπου είχε μεταφερθεί η οικογένειά του από τη Μονρόβια της Καλιφόρνια, όπου ο Κουρόμια μεγάλωσε. Και οι δύο γονείς του Κουρόμια είχαν γεννηθεί στην Καλιφόρνια και μετά από 15 χρόνια ζωής στη Μονρόβια και ένα χρόνο μεταξύ Αριζόνα και Νεβάδα το 1961, ο Κουρόμια αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Δυτική Ακτή για να πάει στο κολέγιο της Φιλαδέλφειας για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το δικό του κίνητρο για να μετακομίσει στη Φιλαδέλφεια το 1961 ως αποκλειστικά οφειλόμενο στο όνομα “Πόλη της Αδελφικής Αγάπης”, ενώ ο ακτιβισμός του Κουρόμια ξεκίνησε πραγματικά τη δεκαετία του 1960, όταν συμμετείχε στην οργάνωση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο Κουρόμια ομολόγησε στους γονείς του ότι είναι ομοφυλόφιλος όταν ήταν περίπου 8 ή 9 ετών και ζούσε στην Καλιφόρνια και λέει ότι ήταν αρκετά ενεργός σεξουαλικά. Ο Κουρόμια, ο οποίος τότε, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, χρησιμοποιούσε το όνομα Στιβ αντί για Κιγιόσι, ανέφερε σε συνέντευξή του στον Τόμι Μέκα το 1983 ότι δεν γνώριζε καμία από τις ορολογίες λόγω έλλειψης βιβλιογραφίας – δεν είχε ακούσει ποτέ τη λέξη gay και δεν ήξερε τι ήταν ο ομοφυλόφιλος. Ως αποτέλεσμα, ο Κουρόμια χρησιμοποίησε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Μονρόβια για να μάθει περισσότερα για την ταυτότητα που ήξερε ότι “ήταν πολύ σημαντική γι’ εκείνον”.

Ο Κουρόμια ήταν ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανός τρίτης γενιάς και μεγάλωσε κυρίως σε καυκάσια σχολεία στα προάστια του Λος Άντζελες, λέει σε συνέντευξή του στον Μαρκ Στάιν το 1997. Συνελήφθη σε ένα δημόσιο πάρκο μαζί με ένα 16χρονο αγόρι όταν ήταν μόλις 9 ή 10 ετών για ασέλγεια και μπήκε σε αναμορφωτήριο για τρεις ημέρες ως τιμωρία. Ο Κουρόμια αναφέρει στη συνέντευξή του στον Στάιν ότι η σύλληψή του τον έκανε να αισθάνεται σαν ένα είδος εγκληματία χωρίς να το γνωρίζει, και του άφησε ένα αίσθημα ντροπής που τον ανάγκασε να είναι μυστικοπαθής σχετικά με τη σεξουαλική του ζωή – ακόμη και από νωρίς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments