Ελλάδα

Το δύσκολο καλοκαίρι της Αντιπυρικής Προστασίας

Το δύσκολο καλοκαίρι της Αντιπυρικής Προστασίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Είναι αναμφίβολο ότι είμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο Καλοκαίρι και απαιτείται συνεχής προσπάθεια με συνεργασία όλων των Αρχών

Είναι αναμφίβολο ότι είμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο Καλοκαίρι και απαιτείται συνεχής προσπάθεια με συνεργασία όλων των Αρχών, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης δασικής πυρκαγιάς. 

Η περιοχή μας βάλλεται σφοδρά από την κλιματική κρίση και η πίεση φέτος και για τα επόμενα χρόνια, θα είναι μεγάλη. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, σκληρή δουλειά, στενή συνεργασία κεντρικής κρατικής εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι πυρκαγιές δεν σβήνουν με κραυγές και δαιμονοποίηση των αρμοδίων οργάνων, πόσο μάλλον όταν οι προσπάθειές τους είναι ηρωικές και αποδοτικές.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές  κινητοποιούνται με συντονισμό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός των πρωτοκόλλων. Για αυτόν τον λόγο, η κατάσταση παρέμεινε εντός ελέγχου και δεν θρηνήσαμε θύματα, πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ενώ οι φθορές σε περιουσίες και υποδομές ήταν ελάχιστες. Αυτό δείχνει ότι, φέτος, ο κρατικός μηχανισμός είναι καλύτερα προετοιμασμένος.

Η προετοιμασία για την αντιπυρική προστασία ξεκίνησε από νωρίς και είναι διαρκής. Είναι σημαντικό ότι  φέτος υπάρχει μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, που θα στελεχώσουν, τις μέρες αυτές, τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων.

Επιπλέον, διπλασιάζεται ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, φθάνοντας τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα και την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται άλλοι 2.100 εθελοντές των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.

Για πρώτη φορά φέτος η Ελλάδα θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη  Νορβηγία.

Τα εναέρια μέσα φέτος είναι αυξημένα και κυρίως πιο στοχευμένα. Θα υπάρχουν 42 μισθωμένα έναντι 31 το 2021, καθώς και 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο. Έτσι, η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα. Για πρώτη φορά, η χώρα μας χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου βαρέως τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα είναι στη διάθεση της χώρα την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο και φέτος ήταν και παραμένει η πρόληψη. Για το σκοπό αυτό, είναι κυρίως αξιοπρόσεκτο ότι αυξάνεται σημαντικά η επίγεια και εναέρια επιτήρηση, αλλά και οι περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές. Παράλληλα, υπερδιπλασιάζονται  οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες με έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη, ενώ σημαντικά αυξημένη αναμένεται και η συμμετοχή εθελοντικών ομάδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments